About Us

Tuesday, July 19, 2016

Ourbaitijannati: House Renovation Update- Wiring

Wiring ni antara part paling penting saya rasa untuk bahagian rumah. Mostly, banyak yang akan buat wiring untuk rumah baru sebab sesetengah developer tak bagi banyak pun point elektrik macam plug, point kipas, air cond, water heater & etc. So, kalau nak lebih kena tambah sendiri.Tapi kalau developer dah buat semua tu memang rezeki sangat. Tapi rumah kiteorang memang takde banyak pun. Ada point yang basic je. Paling tak best, point kipas pun dia bagi dekat ruang tamu jer. Yang lain semua kiteorang tambah sendiri.

Ada dua jenis wiring yang orang selalu buat. Sama ada jenis conceal ( tanam dalam) ataupun yang pakai conduit ( paip dari luar). Saya lebih suka yang jenis tanam dalam walaupun harga agak mahal sikit. Tapi yang penting,  nampak lebih cantik & kemas dari luar. So dinding akan nampak rata je.

Contoh Wiring plug jenis conceal (Sumber Google)

Diorang akan tebuk dinding, masukkan pipe yang ada wire. Lepas tu plaster balik

Yang ni contoh wiring jenis pakai conduit

Pipe tu akan nampak dari luar. 


Kalau nak buat wiring jenis tanam dalam ni better la buat masa awal2 before pindah. Sebab nak kena tebuk dinding memang rumah akan jadi berhabuk sangat & banyak serpihan simen. Basuh rumah 2-3 kali baru hilang semua habuk simen tau. Huhu.. (T_T). Tu kalau buat satu rumah la, kalau tambah sikit 1 atau 2 point okla. Takdela teruk berdebu dan berpasir rumah jadinya.

Untuk rumah kiteorang ni, kiteorang buat tambahan wiring untuk:

1. Plug - ada tambahan 12 plug baru. Tambahan dekat master bedroom, 2nd bedroom, entrance area, ruang makan, dapur, ruang tamu & yard.
2. Point air-cond - 2 point. Kiteorang buat wiring air cond untuk ruang tamu & master bedroom.
3. Lampu- 5 point. Tambahan point lampu untuk  meja makan, counter bar, entrance area, laluan antara bilik ke-2 & ke-3  & master bedroom. Ada jugak wiring untuk lampu downlight untuk plaster ceiling dekat dapur, ruang makan & ruang tamu. Yang ni dah masuk sekali dalam plaster ceiling punya kos.
4. Kipas - 5 point. Tambahan point kipas untuk ruang makan, dapur & 3 bilik.

Fuhh...banyak kan kiteorang tambah.Tupun rasa macam ada lagi nak tambah. Ikutkan kalau taknak tambah pun takpe. Just tambah point  kipas untuk ruang makan & master bedroom. Yang  lampu2 boleh pakai yang point sedia ada. Point lampu developer bagi memang cukup. Kiteorang just tambah yang untuk hiasan saja. Bilik master kiteorang tambah sebab buat 2 lampu. Plug pun sama. Kalau taknak tambah. boleh pakai extension. Tapi kiteorang fikir, alang-alang nak renovate buat terus je la wiring sekali. Nampak lebih kemas bila ada plug point. Kotor rumah pun sekali harung jer. hihi...Dekat dapur saja, saya tambah terus je 5 plug baru. Plug sedia ada dah 2 dekat dapur. tambah lagi 5. ha...dapur kecik cenonet tu pun sampai 7 plug. Taktaula kalau tak cukup lagi. Tapi, dapur memang banyak guna plug pun kan. 1 plug memang permanent guna untuk fridge. 1 plug pulak memang permanent guna untuk cooker hood.

kerja-kerja wiring ni la yang makan masa sikit. Untuk rumah kecil kiteorang dalam 4 hari setengah jugakla nak siap semua. Sebab banyak jugak kena tebuk dinding. kena tarik point dari DB sama. Tak boleh semua pakai lopping je. lepas siap semua kena touch up balik bagi dinding rata. Tapi bila dah siap semua rasa lega & happy.

Range harga untuk wiring point tanam dalam lebih kurang macam ni range harganya. Ni hasil compare market price dengan jiran2.

Lampu- RM 55- RM 90
Kipas- RM 65 -RM 100
Air cond- RM 120-RM 150
Water heater- RM 150
Plug- RM 55- RM 100

Kiteorang dapat harga pun dalam range ni jer.

Ok, pasal wiring ni sikit tips untuk korang masa pilih contractor untuk wiring. Masa mintak sebut harga dengan diorang, tanya untuk kos wiring tanam dalam ni ada charge tambahan tak? sebab kadang kontraktor ni dia bagi harga point saja. Dia tak bagi harga kos dia tebuk & touch up. Contoh, Ada kontraktor yang ambik wiring point untuk plug RM 50. Untuk tanam dalam & tampal balik  sekaki RM 10 sekaki. so, korang kena estimate jarak la. Ada jugak yang bagi harga RM 100 untuk plug termasuk conceal & touch up untuk 10 kaki. Kalau lebih dari tu diorang charge lain. Ada jugak kos untuk tebuk & touch up dinding kira harga lump sum. Depends conractor jugak.  So, dapatkan betul2 quotation dari contractor ok. Takut kang nanti lepas dah siap semua, ada pulak hidden charge untuk benda2 ni. Terkejut tengok bil nanti. Kos kiteorang untuk wiring ni saja termasuk upah pasang lampu & kipas dalam RM 2k lebih sikit. Sebab banyak yang tambah.

Upah pasang lampu- RM 10-RM 15
Upah pasang Kipas ceiling- RM 20 -RM 30
Upah pasang Kipas Dinding - RM 15

Harga lebih kurang macam ni la. So, kalau korang tengah plan nak buat wiring rumah bolehla bajet dah berapa kos nak kena prepare. Kiteorang tak boleh nak recommend contractor ni sangat. Sebab untuk touch up diorang buat tak berapa kemas sikit. Dah panggil buat balik pun still tak licin jadinya dinding. Huhu..last husband yang touch up balik. Gosok pakai kertas pasir bagi rata, touch up dengan simen kapur sikit lepas tu cat under coat. Tapi mujur tak banyak sangatla. Yang lain2 semua ok.

Kalau rumah tengah buat wiring, kita kena pantau jugak. tambah kalau banyak point wiring yang buat. Sebab takut ada yang tak sama macam kita nak. Dan diorang pun tak faham sama.

Kiteorang bagi siap2 layout plan kiteorang dekat diorang. Mark dekat mana point sedia ada dan dekat mana yang tambah. Lukis & explain elok2 supaya diorang faham. Satu lagi, tanda jugak dekt dinding dekat mana nak letak plug, dekat mana nak letak air cond, lampu. Semuala. Bagitau jarak siap2 supaya takde kerja 2-3 kali kena buat. memudahkan kerja.

Tapi, part renovation ni sebenarnya ada lagi sikit tak settle lagi. Kiteorang ada nak tambah  paip  air untuk  ambil wuduk dalam bathroom sama. And ada lagi part lain. Yang penting-penting bab wiring Alhamdulillah dah settle.

Kiteorang habis untuk wiring dalam Rm 2k ++. Bagi saya agak murah sebab banyak penambahan yang kiteorang buat & semuanya conceal. So, memang tak nampak la conduit dekat luar tu.

Saya takde gambar sangat masa tengah buat kerja-kerja wiring ni sebab banyak husband yang pantau. Gambar banyak dalam phone husband. Drawing pun dia yang lukis semua. Saya akan update kemudian dalam ni nanti.  So, ini jela gambar yang ada dengan saya masa tengah buat kerja2 wiring dulu sebagi penyeri gambar untuk entri ni =).







Tambahan Plug  Untuk bilik ke-2



Hope sikit sebanyak dapat bantu korang yang tengah survey bab wiring.

Bab renovation ni semua settle Hujung bulan 5. Sebelum puasa lagi. Kiteorang pun dah selamat pindah rumah masa bulan puasa hari tu.  In sha Allah saya akan try update lagi pasal hal2 berkaitan renovation rumah ni untuk rujukan orang lain.  Cuma masa nak menulis tu jer yang tak banyak. Huhu..kenala tulis sikit2 dalam draft. Dah siap baru publish =)


6 comments:

  1. Assalamualaikum puan. Saya baru dapat kunci rumah dari deceloper. Tgh berkira2 bajet utk masuk rumah baru:
    Plaster ceiling, grill, wiring, extend dapur + kabinet + yg wajib2 lampu kipas aircond.
    Boleh share puan punye pengalaman?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam. Ok boleh. saya tak sempat lagi nak up semua entri dekat blog ttg kerja2 renovation ni. Tapi, Boleh email saya norfahimah87@yahoo.com kalau nak tanya apa2.

      Delete
  2. imah...
    saya dulu beli rumah second, owner lama dah tambah banyak point. Saya just tambah 2-3 point plug n tambah kipas je..
    Alhaldulillah..
    Kat dapur pun dah banyak plug tinggal kita je nak beli barang dapur ape...Tu yang buat ansurans beli microwave la, oven la, hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula Hani. kalau beli rumah second kurang sikit kos nak renovate sebab mostly lampu, kipas, wiring banyak yg owner asal dah buat. Hihi..kalau beli direct developer mmg banyakla yg kena buat sendiri.Huhu..

      Delete
  3. Assalam sis, boleh x klu sy nk mintak sample layout utk wiring n point tambahan tu, nk wt reference la, xdpt idea nk tambah cmmana lg ni. bleh email pd sy @ mienas1003@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam.ok boleh..sy agak busy skrg ni. So sy try weekend nnt email dkt awk ye.

      Delete

Terima kasih sudi komen!