About Us

Monday, February 6, 2017

Throwback 2016

Dah sebulan  lebih masuk tahun 2017. Baru sempat nak update blog. Huhu...Walaupun dah lambat, tapi tetap jugak nak buat throwback untuk tahun 2016. Kita mulakan update blog di tahun baru dengan sesi throwback dulu ok?

1. SLOW DOWN DALAM MEDIA SOCIAL

Tahun 2016 ni dikira tahun  paling saya slow down dalam media social. Tak kirala dekat Fb ke, dekat Instagram ke atau dekat blog. Memang kurang sikit aktif. Banyak benda lain yang saya perlu fokus termasukla hal kerja & family. Kira Tercapaila azam tahun 2016 nak kurang aktif dalam media social. Huhu..tapi start hujung tahun 2016 saya dah mula aktif balik. Sebab saya mula terfikir, if saya menulis atau share benda-benda yang saya rasa bermanfaat untuk orang lain, why not saya terus berkongsi kan? lagipun saya dapat banyak jugak email dari pembaca blog yang tanya pasal hal renovate rumah, pasal persiapan kahwin, pasal anak yang kena sawan tangis, pasal berastfeeding, pasal tempat bersalin dan ada jugak yang tanya bila saya nak update blog? hihi...saya ada jer ni. Cuma  kekangan masa sikit nak meng "update" cerita. Disebabkan permulaan tahun 2017 ni dah pegang title "fulltime housewife" dan "working at home mom" , so rasa malu dan segan tu saya kenala buang jauh-jauh. Nak tak nak memang kena banyak mengadap media social hari-hari sebab situla tempat saya mencari rezeki. Sekarang ni saya dah buat instagram baru.  So, kalau apa-apa yang saya lambat nak update dekat blog saya akan share secara ringkas dekat Instagram. Sebab senang & cepat sikit boleh update. So, pada yang sudi bolehla follow Instagram baru saya. Hihi..in sha Allah kalau tak sempat update cerita dekat sini, saya akan update dekat sana. Ig saya atas nama:



2. ANAK

Masih Fayyadh seorang je permata hati saya dan husband. Alhamdulillah...bersyukur sangat atas rezeki anak yang satu ni. Ikutkan, kami suami isteri teringin nak dapat anak lagi, cuma belum ada rezeki. Yela, Fayyadh pun tahun ni dah masuk 3 tahun. Boleh sangat dah nak dapat adik. Kita just boleh berusaha & berdoa selebihnya rezeki tu datang dari Allah jugak. Disebabkan kesihatan Fayyadh pun tak berapa baik sepanjang tahun 2016 ni, kami anggap ada hikmahnya juga kami belum dikurniakan anak lagi. Think Positive. Mungkin Allah nak kami bagi perhatian yang lebih pada Fayyadh sebab keadaan kesihatan dia. Atas sebab tu jugala saya ambil keputusan untuk berhenti kerja. Nak bagi tumpuan sepenuhnya pada Fayyadh. Fokus kami sekarang ni hanya pada Fayyadh. berharap sangat tahun 2017 ni kesihatan dia bertambah baik. Amin...

Alhamdulillah..lepas sebulan mama jaga sepenuhnya, Fayyadh dah bam-bam semula, Hihi..



3. PINDAH RUMAH BARU 

Tahun duit keluar macam air!! hihi....But worth it la sebab akhirnya dapat juga pindah masuk rumah sendiri. Even rumah kecik jerpun tapi rasa happy tu Allah je tahu. Lepas penat mencari rumah, berusaha kumpul duit nak bayar itu ini, renovate sikit-sikit, habis banyak masa dan wang ringgit, rasa semua penat tu hilang terus bila dah pindah masuk bulan 6 tahun lepas. Tapi masih banyak benda tak settle lagi yang dalam rumah. Hihi..bab deco semua tu. Slow2 buat. Sebab masa masuk dulupun duit dah banyak habis. so untuk deco-deco, kita buat sikit2. Lagipun saya bukan yang jenis pandai mendeco sangat. so idea tu kena cari2 jugak. hihi...banyak kena bincang dengan husband. Kiteorang jenis yang suka simple2 jer.

ulang tayang masa tengah renovate dulu


4. JALAN_JALAN

Tahun 2016 tahun sibuk untuk kami. Husband busy dengan kerja dekat site dia sampai nak cuti pun susah sikit. Sabtu atau ahad pun kena datang kerja. Lepas tu bila start nak dapat kunci rumah dah mula sibuk cari barang, nak renovate rumah semua. memang super busy. So, kiteorang takde masa sangat nak bercuti jauh-jauh melainkan balik kampung atau jalan dekat-dekat. Bila dah settle pindah rumah barula fikir pasal holiday. sebab penat kan. Hihi..nakla pergi jalan-jalan. Kiteorang pergi Krabi je yang jauhpun untuk last year. Dah lama teringin nak gi, tahun lepas baru sampai. Best jugakla Krabi. Laut cantik, makanan pun sedap.





5. NAK KURUS!

Alhamdulillah...lepas azam ni carry forward dari tahun baru 2013 sampaila ke tahun 2016 barula tercapai. Tupun bukanla kurus lagi. Cuma dah achieve target nak berat bawah 60kg. hihi..satu pencapaian terbesar la saya untuk tahun 2016.


So, tahun ni berazam lagi untuk capai target nak weight 55kg. Hihi...Ok bab nak kurus ni nanti saya story ok. panjang lebar ceritanya, So, saya akan tulis dalam lain entri.Saya akan share pasal ni untuk mereka yang tengah berusaha nak kuruskan badan.


6. BISNES & KERJAYA

Tahun 2016 ni tahun yang agak slow pasal bisnes. Cuma bila dah hujung2 tahun baru aktif balik. satu, sebab sibuk dengan kerja office. So, takde masa nak update Ig atau FB bisnes. Kadang pernah sebulan takde update apa2. harapkan mana customer yang whatsapp je tanya. Tapi Alhamdulillah, ada jugak rezeki dari sini. Lepas tu masalah kekurangan stock & dapatkan design yang ok dari supplier jugak. So, hujung tahun lepas dah tukar supplier lain. Alhamdulillah..stock dah senang dapat compare dulu. So, start hujung tahun lepas memang dah aktif balik sebab dah fokus 100% dengan bisnes je. Hihi..

Tahun lepas, last kerja makan gaji. Sedih...Allah je tahu macam mana perasaan last day dekat office.  Menangis la jugak. Bukan sedih sebab tak suka duduk rumah. Haish...saya lagila suka nak berhenti sebab dah tak sabar nak jaga Fayyadh sendiri. Sedih sebab nak tinggalkan kawan2 yang baik2. Tu jer,..hihi. Kalau ada rezeki lepas fayyadh sihat nanti nak kerja balik, Tapi tak tahula bila. Tahun ni atau tahun depan. Bergantung pada keadaan jugak. Sebab kalau boleh nak cari tempat kerja yang dekat dengan rumah. 


Last day dekat office =)


Ok. Tu je kot yang nak throwback untuk tahun 2016 ni. In sha Allah lepas ni saya kan cuba aktif menulis blog balik. Cuma biasala baru2 duduk rumah ni. kelam kelibut lagi bab uruskan masa. Mintak2 bulan ni dah makin ok semuanya. Pray for me! 

3 comments:

Terima kasih sudi komen!