About Us

Friday, July 1, 2011

Yang Pahit &Manis Sepanjang 3 Tahun Hidup Merantau

Masuk jer bulan July 2011, maka genaplah 3 tahun saya menjadi perantau di bumi selangor ni..Hehehe.Kejap je kan masa berlalu.Sedar tak sedar rupanya dah 3 tahun saya bermaustatin disini. Ingat ke lepas habis jer belajar dekat UiTM pada hujung tahun lepas saya akan berhijrah ke tempat lain, rupa rupanya jodoh saya masih disini.

Semperna ulang tahun ke-3 saya menginap di Selangor ini, saya nak flash back balik peristiwa pahit & manis sepanjang saya disni..

YANG PAHIT =(

1) Menjadi Mangsa Ragut


Inilah satu satunya peristiwa yang paling saya tak dapt lupa sampai sekarang. Baru sebulan saya datang Shah Alam saya dah jadi mangsa ragut. Benda ni jadi dekat Klang masa saya tengah menunggang motorsikal. Luckly, tak ada apa2 kecederaan berlaku dekat saya. Saya just hilang duit, pakaian, ic, kad bank, lesen dan macam2 lagi. Effectnya...sampai sekarang saya jadi trauma tiap kali ada motor ikut belakang saya.

2) Rumah Sewa Dirompak


Peristiwa ni berlaku pada tahun pertama saya di Shah Alam. Masa tu bulan puasa. Yang peliknya, saya lansung tak sedar time bila pencuri tu masuk sedangkan time tu saya tengah study dalam bilik. Saya hanya dengar bunyi tingkap pecah. Saya ingat ke kucing sebab selalunya mmg kucing rajin nak masuk rumah kami, tetapi rupanya pencuri! Mujurlah saya tak keluar dari bilik untuk check, kalau tak, tak tahulah apa jadi dengan saya. Mujurlah barang barang saya semuanya selamat. Yang hilang barang barang akak umah termasuklah duit, kamera dan laptop.

3) Kemalangan


Saya pernah mengalamai kemalangan kecil dengan kereta di dalam UiTM. Time tu saya menunggang motorsikal. Mujur tak ada yang serius, saya cuma luka di kaki dan tangan sedikit. Alhamdulillah..semuanya dalam keadaan baik. Tetapi saya tetap ingatkan kejadiaan tu sebab itulah kali pertama saya mengalami kemalangan sepanjang saya memandu! Nauzubillah...mintak mintaklah semua ni dijauhkan. Aminn...

4) Sesat Jalan!


Hehehe..saya tak tahulah ni kategori mana tapi kira pengalaman pahitlah kan sebab asyik sesat jalan jer..tapi paling saya tak boleh lupa saya pernah sesat sampai ke KL! Mula2 saya bawak motor dari rumah makcik saya di klang nak  balik ke Shah Alam. Tahu tahu saya dah ada dekat KL. Hahahaha..! Tak pasal pasal saya ponteng kelas hari tu. Takut jangan cakaplah, saya sendiri tak tahu nak bagitahu dekat orang dekat mana saya berada. Last2 mujurlah saya jumpa seorang abang yang baik hati ni..dia yang tunjukkan saya jalan balik ke Shah Alam..sampai sekarang saya tak berani nak try jalan yang saya tak familiar sorang2! Takut kejadian lama jadi balik..hehehehe

5) Naik Berat Badan Sampai 10KG!

                   SEBELUM DATANG SHAH ALAM

Sebelum Datang Shah Alam (Tahun 2007)- Time saya masih kurus..hehehehe

Nipun gambar before datang Shah Alam..kurus kan saya?hehehe..


 SELEPAS 3 TAHUN SAYA DI SHAH ALAM









Tahun 2011- kebulatan terserlah..hehehehe


Memang nampak macam lawak, tapi hakikatnya berat badan saya dah bertambah sebanyak 10 kg dalam tempoh 3 tahun saya merantau.Hehehe..Tahun pertama, berat badan maintain lagi..tapi masuk jer tahun ketiga, terus mendadak naik..tak tahulah sebab apa.kalau pasal makan, dari dulu lagi saya kuat makan cuma badan tak naik naik..hehehehe.Azam tahun ni nak kuruskan badan tapi nampaknya macam tak menjadi jer..asyik naik jer ni.Huhuhu.....

YANG MANIS =)

1) Get My Degree in Civil Engineering!


Inilah peristiwa manis yang paling saya suka. Selepas 2 tahun lebih saya berhempas pulas belajar dekat UiTM Shah Alam, finally I get my degree..Syukur Alhamdulillah..walaupun masa tahun pertama saya pernah jatuh disebabkan bermacam hal terjadi dekat saya, akhirnya saya dapt tamatkan pengajiann dengan jayanya. Syukur sangat2!

2) Dapat Kerja!



Walaupun ini bukanlah pekerjaan yang pertama dalam hidup saya, tetapi kerja sekarang memang kerja yang betul2 mengikut kelulusan saya. Alhamdulillah...tak sangka akan dapt kerja dekat Selangor jugak. Ingat ke dapatlah pergi tempat lain..Hehehehe...

3) Jumpa Kawan2  & Housemate Yang best!




Dekat sinilah saya jumpa kawan2 kelas yang tersangatlah best dan happening..walaupun sekarang ni banyak yang dah buat haluan sendiri tetapi kenangan yang tinggal takkan saya lupakan sampai bila2! Lagipun kami masih berhubung sampai sekarang...Housemate sayapun best jugak! Memang satu kepala dengan saya. Sebab tu walaupun dah bekerja dekat Kelana Jaya saya taknak pindah rumah.Tetap nak duduk Shah Alam jugak.Heheheehe...Love you all so much!

 4) Bertemu dengan Cik Pinky







Dekat bumi selangor ni jugaklah saya berjaya membeli aset pertama saya yang saya namakan "Cik Pinky". Syukur Alhamdulillah...selepas lama menyimpan impian nak memiliki kereta sendiri, saya dapat jugak beli baru baru ni. Ramai orang cakap nape xnak ambik myvi baru jer, tapi saya punya alasan saya yang tersendiri. Tak kisahlah macam manapun asalkan saya puas hati dengan apa yang saya ada sekarang. Betul tak?


Itu jer yang saya nak cerita semperna 3 tahun saya hidup merantau. banyak manis dan pahitnya. Tapi saya bersyukur kerana masih menjadi diri saya yang dulu. Kemodenan lansung tak mengubah pegangan agama dan adat yang saya pegang selama ini. Terima kasih pada keluarga dan mak ayah saya yang sentiasa mengambil berat tentang diri saya. Tanpa didikan mereka, tak mungkin saya menjadi seperti diri saya sekarang.

7 comments:

  1. wah,kita sama bidang la..Civil engineeringg..nak grad mcm awk juga..congrats ye!

    ReplyDelete
  2. Puteri Ain:TQ so much!
    Mystz JoeJoe:Hehehe..samelah plak.Insya-Allah..saya pun doakan awak grad dgn cemerlang nanti!

    ReplyDelete
  3. terima kasih cik Eiymah..kisah kita hmpir serupa..hehehe...terutama kisah SPM..hehehe..sy pun budak teknik jugak..sy doakn awk sukses selalu.jgn lupa update novel!:)

    ReplyDelete
  4. Nak kalo boleh tahu, anda asli orang mana? Indonesia

    ReplyDelete
  5. Syukurlh , semangat dn moga Sukses sllu untuk kedepannya Lg,,

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen!