About Us

Monday, August 24, 2015

Review Bercuti Ke Sabah. Part 1: Survey, Planning & Bajet

Dah 3 bulan balik dari sabah baru nak update pasal percutian kiteorang 3 beranak dulu. Rasa, sekarang baru masa yang sesuai nak update. Seminggu lepas kiteorang balik tu, gempa bumi dekat ranau. Rasa tak best nak update entri bab cuti2 ni  sebab nak hormati keadaan dekat sana.

Sabah memang impian saya nak gi dari time awal-awal kawen lagi. Dah tanam impian dengan husband nak gi jalan2 dekat sana. Cuma, bergantung pada rezeki. Kalau ada rezeki sampaila kami ke sana. Dan rezeki tu sampai bila Fayyadh dah lahir. Alhamdulillah..

1) SURVEY 

Lepas bercuti dekat Langkawi awal tahun ni, kiteorang plan nak pergi bercuti masa  tengah tahun. Masa tu tengah fikir samaada nak bercuti ke Krabi, Redang ataupun Sabah ( 3 tempat ni memang dalam list untuk pergi bercuti). Banyak benda nak kena ambik kira  dari segi kos, lokasi dengan environment. Sebab bercuti nak bawak baby. Memang banyak benda kena consider dan sebolehnya nak percutian tu best & berbaloi.

Antara 3 tempat yang kiteorang list down ni, kiteorang pilih Sabah atas faktor2 dekat bawah ni.

- Sabah ada banyak tempat melancong kiteorang boleh pergi & rasa. Laut, pulau, gunung & bukit, cuaca sejuk, tempat bersejarah, makanan best & shopping! Semua ni boleh dapat bila pergi Sabah. Nak bersantai dekat laut & pulau boleh pergi Pulau sapi, pulau Manukan& Pulau mamutik. Kalau nak rasa fefeeling sejuk2 atas bukit boleh pergi kundasang. Dekat Kundasang, banyak tempat boleh melawat. Kalau rasa nak tengok tempat bersejarah, dekat Kota kinabalu & Ranau ada tempat2 ni. Kalau nak shopping, KK banyak tempat shopping! Bab makan, sana paling femes seafood la. Murah2.

- Tiket flight masa tarikh kiteorang nak pergi tu agak murahla. Nak kata murah kaw2 takla. Tapi kiteorang dapat harga lebih kurang RM 436 untuk 3 beranak pergi balik. Naik AA baby kalau pergi mana2 pun tetap harga RMM 100 pergi balik. Kira okla kan..

- Pergi Sabah tak perlu passport. Fayyadh tak buat lagi passport. Husband pulak passport dah mati. nak kena renew. So, pergi sabahla. Dalam Malaysia je kan. Jimat duit buat passport baru.

- Rasa Sabah yang paling sesuai nak buat aktiviti bawak baby. Sebab banyak aktiviti jalan2.

So, kiteorang decide pergi Sabah dulu. Krabi & Pulau Redang In sha Allah ada rezeki Fayyadh dah besar sikit baru pergi. Inipun tempat idaman hati. Tapi rezeki untuk ke Sabah tu datang dulu. Ada hikmahnya. Kami sempat bercuti ke sana dulu sebab lepas kami balik je terus jadi gempa bumi dekat sana. Allah sebaik-baik perancang.


View Gunung Kinabalu di Pagi hari. Rasa takjubnya sangat dpat lihat view indah macam ni..Subhanallah...tenang terasa


2) PLANNING

Bila dah decide nak pergi Sabah, mulala start plan apa nak buat dekat sana, berapa belanja semua. Kiteorang stay 4 hari 3 malam. Mula google hotel mana yang ok, nak pergi mana, nak bergerak naik apa? aktiviti apa yang boleh bawak Fayyadh?

Time ni blog2 lain sangat2 membantu. Kalau google memang banyak details pasal Sabah ni boleh dapat dari blogger2 lain. Sangat2 membantu.

Saya start tulis apa2 maklumat dekat buku travelling saya. Mula list down hotel2 yang rasa ok untuk stay. Aktiviti yang nak buat sepanjang 4 hari dekat sana.

Oh ya, nak pilih hotel pun tak boleh main hentam kromo jer. kena bergantung jugak dengan aktiviti yang kita plan nak buat hari tu & macam mana nak bergerak. Macam hari first di sana, kiteorang plan tak nak sewa kereta. Nak save budget. So, memang pilih hotel yang boleh jalan kaki je ke tempat yang kiteorang nak gi. So, planning tu penting. Siap tengok google maps lagi sebab nak pastikan yang hotel kita pilih tu dekat dengan pelbagai kemudahan yang boleh pergi jalan kaki jer.

View laut dari Pulau Sapi, Sabah. Clear water! 



3) BAJET

Bab ni paling penting. Kalau takde bajet memang tak boleh nak jalan-jalan kan? Hihi...Kiteorang bukanla banyak duit sangat nak pergi jalan2 selalu. Tapi, kiteorang ada tabung untuk holiday. Bila rasa nak pergi bercuti, tengok amount dalam tabung holiday tu. Dengan bajet yang ada, dekat mana kiteorang boleh pergi? Kalau dekat, dekatla. Kalau dapat pergi jauh Alhamdulillah...bila ..dah ada tabung holiday, dah tak payah nak fikir nak pergi bercuti tunggu gaji. Kalau pergi tengah bulan pun xpe sebab tak sentuh duit gaji. Ni cara kiteorang yang tak kaya la. So, masa tu Memang bajet kiteorang boleh pergi sampai Sabah. Alhamdulillah.... Bajet RM 1k++ termasuk tiket flight. Untuk details cost nanti saya cerita dekat entri lain.



Fayyadh super duper happy dekat sana! 


14 comments:

  1. best nya Imah jalan2 Sabah, one of wishlist jgk ni.. hihi, tapi, x berkesempatan lagi...

    ReplyDelete
  2. rindu sabah...pergi dulu zaman bujang.seronok.puas main laut, tengok gunung kinabalu dekat2, tengok lembu, dan layan air panas kat poring.

    ReplyDelete
  3. Bestnyer...cik.mah mmg plan nk g juga nnti...seronok.n suka tfok.gmbr2 imah g tu..t share ek budget2 tu..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM
    RM305/Pax Minimum 10 pax

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
    *UNTUK KETERANGAN LANJUT SILA HUBUNGI ROSLAN DI TALIAN 0168392919 (WHATSAPP)*

    ReplyDelete
  5. Salam,

    Menyediakan perkhidmatan kereta sewa Axia Auto Rm100/sehari. Call/watsapp 014 20 11144 untuk tempahan.

    ReplyDelete
  6. berapa total bajet sis ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Overall bajet utk 4 hari 3 malam dalam RM 1500

      Delete
  7. sis,brp total bajet utk ke sabah?skali dgn makan,traveln hotel..

    ReplyDelete
  8. sis,brp overall budget utk ke sabah..skali ngan foods,hotel n etc?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam 1500 termasuk makan &shopping. Tapi klu xtmasuk mkn &shopping dlm 1k je

      Delete
    2. OOO..RM1500 utk 2 org or sorg je eh?

      Delete
    3. tiket flight utk 3 org termasuk ank. yg lain2 blnja utk 2 org

      Delete
  9. Assalamualaikum...

    Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

    1. Viva RM90
    2. Myvi RM120
    3 Saga RM120
    4. Alza RM140
    5. Exora RM150
    6. Avanza RM170
    7. Vios RM180
    8. Urvan RM230

    Homestay RM100.00 semalam

    Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
    0129600702 (Whatsapp)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum imah..wah bagusnya entri ni. Memang berguna utk sheila.. sebab nak bawa 2 anak kecil ni next year. Hehee

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen!