About Us

Wednesday, May 18, 2016

“Family Time” – Benda simple Tapi Selalu Diabaikan Dan Diambil Mudah


Sementara mood menulis tengah ada, nak bercerita sedikit pandangan saya soal “family time”. Nampak macam biasa tapi jarang orang zaman sekarang nak pandang serius. Tapi benda ni saya & husband selalu ambik serius. Dulu2 memang tak sangat, tapi lepas beberapa pengalaman & kesilapan yang kami lalui & dah buat,  kami ambik sikap untuk pandang serius benda ni. Kenapa? Nanti saya cerita.




Boleh kata semua orang ada “family time”. Tapi sejauh mana kita titik beratkan soal “family time” tu? Betul2 berkualiti atau sekadar “ada-ada” saja. Tambah yang suami isteri yang kerja ni, lagila soal masa dengan family tu sangat2 penting. Tapi bagi yang tak bekerja pun, tak semua yang manfaatkan “family time” ni  betul2 dengan family. Masa dengan family bukan setakat kita just spend time dengan  family. Duduk dengan suami & anak sepanjang masa. Kadang satu hari duduk sebumbung dalam rumah dengan anak & suami pun belum tentu kita gunakan masa dengan betul untuk  layan suami &anak kan?. Hmm..faham tak apa maksud saya? Sebumbung dalam satu rumah belum tentu kita saling luangkan masa bersama.




Contoh pertama, duduk depan Tv, konon luang masa bersama. Tapi si anak main mainan sendiri. Si suami sibuk dengan telefon. Si isteri pun sama. Mengadap telefon jugak. Padahal masing-masing duduk atas sofa yang sama. Sebelah menyebelah. Tapi, masing-masing mengadap telefon. Nak tengok apa viral terkini, gossip terkini, bukak Fb, Ig, whatsapp. Scroll berjam-jam. “lagha” dengan keseronokan teknologi duniawi. Dah takde komunikasi sesame sendiri. Anak pulak jauh terpinggir. Bagi mainan, Tab atau phone  dekat diorang. Biar main sendiri. 





Lepas tu, bila dah lewat malam, dah nak masuk tidur. Suami isteri nak tidur dah takde sesi pillow talk macam dulu-dulu. Masing-masing dah penat kerja, letih nak bercakap.  Sambil nak tidur pun masih mengadap telefon sampai terpejam mata. 





Itu belum campur kes  si isteri balik kerja nak buat kerja rumah itu ini. Mana dengan nak masak, nak sidai baju, lipat baju, nak melayan anak merengek or nangis yang si suami sedap je duduk atas kerusi sambil main handphone? Buat tak peduli anak menangis ke apa. Takpun, keluar rumah lepak dengan kawan2 dekat kedai mamak. Dahlah satu hari spend time dekat luar sebab kerja, balik rumah pun taknak lekat dekat rumah.  Kesian dekat anak isteri yang macam tak cukup perhatian & kasih sayang. 


Kadang bila ramai-ramai balik kampung pun, ramai jugak yang lagi suka mengadap phone dari berbual sesama saudara. Padahal waktu macam nila kita nak eratkan silaturrahim sesama ahli keluarga  lepas lama tak jumpa. 


See….Sedih kan kehidupan macam ni? Memang begitu realitinya..




Contoh kedua, keluar melancong dengan family. Bila sebut soal vacation, of coz lah dalam minda setiap ahli keluarga ialah spend time dengan family. Time nilah nak release tension lepas penat kerja, time nilah nak “happy2” dengan family. Tapi betul ke kita manfaatkan masa kita hanya untuk family masa tu? Dalam kereta, suami tengah drive, isteri sibuk main telefon. Takde komunikasi dengan suami atau sesi bercerita sesama sendiri. Sampai tempat nak bercuti, isteri sibuk nak ambik gambar dan cepat2 update dekat media social. Semua aktiviti nak cepat ambil gambar dan terus update. Kekonon nak buat live update. Tak salah. Memang tak salah. Tapi bila terlalu addicted sangat dengan media social & asyik nak update dekat orang apa kita buat sepanjang masa, masa bila pulak yang kata spend time dengan family? Otak tak berfokus pada niat asal kita.Itu belum campur, sibuk nak scroll media social lagi atau berbalas komen dengan kawan2 yang tanya aktiviti kita. Boleh ambik gambar dan update tapi masa kita dengan keluarga mana? Adakah kita bercuti sekadar nak ambil gambar banyak-banyak & tunjuk dekat semua orang yang kita dah sampai tempat ini dan itu? Fikir balik apa tujuan kita bercuti.

Quality time  sangatlah penting waktu ni. Sangat2 perlu untuk dimanfaatkan. Inikan our “family time” bukan orang lain punya time. So, put your family as  a priority. Nak update apa2 kemudian pun boleh. Nikmati percutian tu sepenuhnya. 









Saya pun sama jer dulu. Buat kesilapan yang sama. Sampaila husband tegur, yang kita tak cipta memori dalam gambar tapi dalam ingatan. Gambar sekadar koleksi untuk dikenang. Ambil setakat perlu & sekadar cukup. Renungkanlah semula. Kita tak nak hanya ada gambar kenangan. Tapi kita nak "live in the moment". Kita nak memori yang akan terus lekat dalam hati & jiwa sampai bila-bila. Gembira kita, manis senyum kita bukan setakat dalam gambar, macam tu jugak bahagia yang kita rasa bila bersama dalam family. Limitkan masa dengan aktiviti bergambar. Pilih2 jugak tempat nak ambik gambar. Bukan jalan sikit ambik gambar, jalan sikit ambik gambar. Kita akan terlepas peluang nak “menikmati” saat2 indah tu. try untuk "feel" the moment. "feel" keindahan depan mata. Zaman kecik2 dulu banyak je kenangan yang kita ingat sampai sekarang even takde gambar. Sebab apa? Sebab kita menikmati saat2 tu bukan sekadar cipta memori dalam sekeping gambar.





Lepas dah balik bercuti, upload lah semua gambar yang nak upload. Atau lepas dah balik bilik hotel, boleh curi sikit masa untuk upload gambar . Untuk berkongsi dengan kawan2 ataupun simpan untuk buat entri pasal bercuti. 


Saya harap orang tak salah faham apa yang saya cuba sampaikan ni. Tidak dikaitkan dengan sapa-sapa pun. Sekadar perkongsian & peringatan untuk  semua termasuklah diri sendiri jugak. Terpulang pada pendirian & cara masing2. Sekadar pendapat peribadi saya.





Contoh ketiga, spend time waktu weekend dengan family. Keluar jalan sana sini. Bawak anak pergi playground tapi biar je anak main sorang2. Takpun si ibu je tengok anak main, yang si ayah duduk dekat bangku mengadap telefon. Memang inilah realiti yang selalu saya nampak depan mata. Paling sadis, kalau parent biar je anak main sendiri lepas tu maaing2 duduk dekat bangku mengadap telefon. 

Kenapa tak main sama2 dengan anak? Penting sangatkah urusan kita sampai tak boleh spend just setengah jam saja untuk layan anak bermain? Kadang kesian tengok budak2 asyik panggil mak ayah tapi tak dihiraukan. lagi pentingkan telefon. Huhu...


Kita dah terlepas banyak peluang “masa” untuk suami atau isteri kita. Termasuklah jugak untuk anak kalau benda2 simple macam ni kita tak ambik pusing. Sama jugak situasi dekat kedai makan. Masing2 mengadap telefon. Meja bisu tanpa komunikasi. Dengan anakpun bagi tab untuk main supaya diorang tak bising atau merengek. Nak diorang behave. Lama2 kalau teruskan tabiat macam tu anak pun boleh jadi anti social. Huhu..Kalau lepak dekat rumah pun sama. Masing2 Buat aktiviti sendiri. Tak spend time untuk aktiviti bersama. Ada masa yang kita perlu untuk diri kita saja. Ada masa yang kita perlu spend untuk family. Kena balance. Sebab tu if duduk dalam rumah yang sama pun belum tentu kualiti masa bersama tu dimanfaatkan. 










Ya..memang reality dunia zaman sekarang banyak benda yang memerlukan kita berkomunikasi menggunakan telefon tapi kena pandai atur masa. Jangan jadikan kita hamba pada “telefon” sampai hilang dah komunikasi dalam family & moment2 indah yang patut kita create dengan family kita. Bila ada anak, sesibuk mana pun kita, try luangkan masa sebaiknya untuk anak. Tak kisah walau sejam pun masa yang kita ada, tapi kualiti kan masa tu. Dari kita ada masa 5 jam tapi lansung tak berkualiti. Sibuk dengan hal sendiri atau hal duniawi. Sama tu jugak dengan isteri dan suami. Perlu masa yang hanya berdua. 

Kita sibuk nak hubungkan relationship kita dengan orang2 yang jauh, berhubung dalam telefon tapi kadang kita lupa yang kita dah abaikan mereka-mereka yang ada di depan mata yang mana kita patut bagi lebih perhatian. Teknologi yang ada kalau tak pandai guna boleh bunuh kehidupan mesra & bahagia dalam Keluarga.masing2 akan jadi tak ambik kisah satu sama lain. Hubungan akan mudah jadi rengang sebab kurangnya komunikasi. Masing2 buat hal sendiri. Nauzubillah...mintak.dijauhkan sangat untuk hidup dalam suasana macam tu. 


Since tahun lepas, saya dah husband start create our family time rules. Ambik serius hal ni sebab nak lebih manfaatkan masa berkualiti bersama family & try nak seimbangkan kehidupan untuk dunia & akhirat. Dari kesilapan-kesilapan yang pernah dibuat, kami try perbaiki & cuba istiqamah. Sebelum-sebelum ni bukan takde "family time" tapi kurang manfaatkan sebaiknya. Tapi try untuk istiqamah dan masing2 kena respect our family time. Memang masa weekdays bila balik kerja tu tak banyak, tapi jadikan masa tu suatu yang berkualiti. Kalau dah time penat sangat kerja & tidur awal tu lainlah. Kadang2 saja.  Tapi bukan sampai ignore family. 


Family time kiteorang kalau time weekdays adalah dari pukul 6 petang sampai 10 malam. Kira time ni adalah masa "berharga" bersama family. tak boleh guna phone. Jawab phone or call tu bolehla sebab mana tau emergency ke atau family call ada apa2 nak bagitau. Tapi nak saja2 main telefon memang tak dibenarkan. Nampak macam strict, tapi bila dah istiqamah buat kami rasa enjoy & happy. Sebagai  peemulaan untuk misi ni dan juga sebagai peringatan, kami lekat notis tu dekat dinding rumah supaya akan ingat selalu =).




Lekat dekat dinding sebab rumah sewa taknak paku2 gantung masuk frame ke apa. Buruk sikitla nampak. Hahaha..pindah umah sendiri nanti baru gantung frame ayat2 positive. Buat nipun Sekadar peringatan untuk kami. Sebab ruang tamu memang tempat paling banyak duduk. So, awal2 nak mendidik diri memang buat macam ni. Sebab tiap kali pandang, masing2 akan ingat.Lama-lama dah sebati. So, dah tak perlu lagi reminder macam ni bila kita dah terbiasa buat. 


Lepas pukul 10 malam, anak pun dah tidur barula boleh nak buat aktiviti sendiri. Macam nak mengadap phone ke, nak menjahit ke, nak uruskan hal bisnes ke, layan whatsapp customer ke, baca buku atau husband nak buat kerja dia. Masa ni jugaklah masa untuk suami isteri. Masa untuk berdua. Kami try untuk adakan sesi pillow talk macam biasa. Takde nak mengadap phone sebelum tidur. Sebab dah sehari tak jumpa masing2 keluar kerja, memang banyak benda nak cerita. Sesi luahan perasaan kalau stress keja ke apa. Bercerita tentang perancangan & angan2 kami. Hihi...Penting suami isteri tahu masalah masing2 & sama2 menjadi pendengar yang baik.


Sama jugak time weekend. Bagi husband saya, weekend adalah masa bersama family. Dia agak bertegas dalam hal ni. Dia paling pantang bila keluar dengan family sibuk nak main telefon. Setakat jawab mesej kejap2 atau yang penting tu takpe lagi.  Kalau keluar atau duduk rumah jer pun kena betul2 manfaatkan quality time tu. Sebab dah hutang masa 5 hari untuk kerja. Lagi 2 hari kena cover balik hari2 yang dah tertinggal untuk family. Tak kisah walaupun masa tu tak banyak. Kualiti tu yang penting. Macam mana kita manfaatkan masa yang ada. Macam mana kita nak buat agar hubungan kekeluargaan kita sentiasa erat & manis2 macam awal perkahwinan.


Entri ni untuk peringatan kita-kita sebagai ibu & ayah. Sebagai suami dan isteri. Kadang keseronokan duniawi buat kita "lagha", buat kita tak alert dengan pentingnya masa kualiti bersama tersayang. Seronok berinteraksi dengan teknologi moden, kadang kita banyak mencipta dosa tanpa sedar. Social media ni ada baik & buruknya. Gunalah secara terkawal.


Masa dengan family, Bukan setakat kita "spend masa", Tapi jadikan masa tu suatu berkualiti. Tak kisah sesibuk manapun kita cari duit, cari rezeki, please put Allah first, family second & last sekali barula hal2 duniawi. Seimbangkan kehidupan untuk dunia dan akhirat.  Masa akan berlalu dari hari ke hari. Masa yang dah lepas kita takkan boleh patah balik. Sebab tu, pentingnya hargai masa yang ada. Jangan sampai bila Allah dah ambik balik apa yang dia pinjamkan dekat kita baru kita nak rasa menyesal.


Maafkan saya kalau entri ni ada menguris rasa mana-mana pihak. Sekadar pendapat peribadi saya. Tak tujukan pada sesiapa pun. Peringatan untuk saya jugak. Saya sendiri pun masih berusaha untuk mengutamakan kualiti masa bersama keluarga dalam pelbagai hal. Kesilapan2 lalu adalah guru terbaik untuk kita. In sha Allah








12 comments:

  1. Gigih betul fiza baca sampai habis, suka sgt entri ni, terkesan di hati. Memang betul, 3 contoh tu memang kdg2 berlaku pada diri ni.huhu Trima kasih kak sebab tulis entri ni, buat pengajaran untuk fiza. (sedih pula tiba2) Kdg2 anak fiza umur setahun ni pandai minta ambil perhatian bila mama dia da mula pegang tab, dulu geram la juga, skarang da faham da. Anak2 pun terasa terpinggir bila mak ayah asyik hadap Phone/ tab tu semua. Memang suka sgt blog kak Imah ni. Mula baca sejak Google 'solek sendiri ' masa nak nikah dulu. Blog kak Imah yg pop keluar kat Google.:) Hehe Sekarang ni baru ar berani sikit nak komen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq baca blog akak =). Ala awak. Blog akak ni biasa2 je awak. Apa yang akak tulispun sebagai peringatan untuk akak & bersama jugak. Kadang kita terlepas pandang benda2 yg patutnya penting dalam hidup. Huhu..

      Delete
    2. Fiza copy ya ayat2 yg kak Imah lekat kat dinding ruang tamu tu. :) terima kasih in advance. Hehe

      Delete
    3. boleh fiza. semoga bermanfaat =)

      Delete
  2. terkesan di hati....hihihihi...setuju sgt dgn apa yg imah share tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya share apa yg saya pun buat salah dulu. Huhu..

      Delete
  3. salam. yeah berjaya baca sampai habis. mmg betul terkesan sbb selalu je buat benda yg sama. yg jd mangsa anak2. teruja pulak nengok notes kat dinding tu. rasa mcm nak buat juga la. awal2 mmg kena strict sket kot baru bole dpt 'family time' tu. if not, memasing buat hal sndirik je laa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..xpe. kita bleh slow2 practice kn

      Delete
  4. Alhamdulillah.. Thank imah.. Peringatan utk saya jg

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai ya. Tak sengaja ter delete comment..nk tekan lain, lain yg keluar..sorry chezaza. Tapi smpt bca komen tu. A'ah samala kita. Kdg xperasan bnda mcm ni. Huhu

      Delete

Terima kasih sudi komen!