About Us

Tuesday, May 17, 2016

Our baiti jannati : Rumah Pertama Kami

(entri draft terperam tahun 2015)

Alhamdulillah….tertunai jugak impian kami nak beli rumah tahun lepas.( Tahun 2015) . Setelah berkali-kali niat tertangguh, terhalang..Alhamdulillah…Allah permudahkan.  Kita just merancang tapi Allah tahu apa yang the best untuk kita kan. Kalau dikira-kira apa yang jadi time rumah2 yang kami hampir nak beli dulu, ada hikmahnya. Mungkin ini yang  terbaik buat masa sekarang untuk keluarga kecil kami. Sebab proses kami nak beli rumah ni dipermudahkan sangat.  Kami lalui dengan happy & tenang. Tak macam time usaha nak beli rumah subsale dulu. Ada jer yang menghalang. Mungkin bukan rezeki kami sama nak dapat rumah subsale,

Rumah pertama di kawasan lembah klang ni, target beli apartment dulu. Teres semua dah mahal2 lepas tu kalau yang murah lokasi agak jauh. Dan ada jugak faktor2 yang lain yang buat kiteorang tukar plan cari rumah for investment dulu. Rumah idaman? In sha Allah ada rezeki, akan sampai masanya nanti. Kami mulakan dengan rumah yang kecil dulu. Kawasan sini pun tengah nak membangun. Tengok future punya development kawasan ni In sha Allah macam2 ada. Tapi sebab harga yang ditawarkan mampu milik, so developer takde bagi offer best2. Proses nak beli hampir sama macam beli rumah subsale. Bayar booking, bayar deposit 10% dari harga rumah. Macam tu jugak dengan legal fees & so on. Takde free apa2 dari developer. Semua kena bayar sendiri. Selalu rumah baru banyak dapat free itu ini kan? Ada rebate la, early bird price la..Ada yang siap bagi free washing machine la..aircond la..Tapi yang ni takde.  Rumah ni husband yang beli dan bulan2 dia yang bayar. Tapi untuk kos masuk rumah baru & buat sedikit renovation, kiteorang kongsi duit. Namapun suami isteri. susah senang sama2 =).

Tak tahu kenapa rumah ni kami  tak ambik masa fikir panjang untuk booking.  Terus beli je. Maybe sebab harga dia sama. Lepas tu rumah baru.  Lokasi takdela dekat centre shah alam nu. Ke dalam la jugak. Tapi dekat dengan lokasi rumah sewa sekarang. Jarak ke tempat kerja lebih kurang dengan rumah sewa sekarang cuma tahap jammed je tak tahu la macam mana. standard la jammed time peak hour.  Design luar dia cantik walaupun cuma apartment. Ikutkan masa beli memang berharap dapat unit ground floor dan rezeki kami, dapat. Tupun memang dah last unit dah tinggal untuk ground floor.

Block Tak tinggi (husband tak suka block tinggi), 4 tingkat je, Ada provide  2 parking. Ground Floor. Senang. Parking kereta memang dia bagi betul2 depan pintu rumah je. Tak payah nak naik tangga lagi. Sebab dah biasa duduk rumah bawah ( rumah sewa kami duduk dulu, 2 buah rumah teres, satu flat) so memang prefer rumah bawah. Satu lagi, sebab ground floor kawasan dapur & yard lebih besar dari rumah tingkat atas. Design untuk unit ground floor, pintu masuk tak sama dengan rumah unit atas. So, pintu masuk unit ground floor bukan laluan orang nak naik tangga ke tingkat atas. Lepas tu tak mengadap pintu rumah orang. Setiap floor, just ada 4 unit je rumah. Setiap unit adalah corner lot. 


Walaupun cuma rumah kecil, medium size, Tapi in sha Allah selesa untuk kelurga kecil kami. Kami plan nak tinggal dekat sini. Kalau husband transfer pergi mana-mana nanti tak pasti lagi nak sewakan atau jadi rumah hinggap je tiap kali datang Kl selangor. Tupun Bergantung pada keadaan. Tak tau apa yang berlaku future kelak.  Cuma, rasa syukur  tertunai hasrat nak beli rumah. Walaupun kecil, cukuplah. Dah rasa bersyukur dah dengan apa yang ada. Sebab bila fikir2 balik, elok juga tak terikat dengan komitmen bulanan yang tinggi time muda-muda  ni. Beli bawah kemampuan lagi baik. Tapi, beli rumah tak rugi sebab nilai pasaran makin naik.

Dekat mana lokasi rumah ni? Maaf tak boleh nak story dekat sini atas faktor keselamatan. Tapi masih dalam kawasan shah alam, selangor. Sekarang, rumah dah siap. Kunci pun dah dapat. Tunggu settle kerja2 renovation, nanti terus nak pindah masuk.

Just nak cakap, dalam membeli rumah, beli lah apa yang kita mampu. Bukan yang memebebankan kita. Tapi ambik kira faktor2 yang perlu di consider dalam membeli. Lain orang, lain citarasa kan. Try banyakkan saving. beli rumah walaupun yang murah  tetap melibatkan bayak kos. Bukan setakat kos downpayment 10% tu je. Huhu..If belum sampai lagi rezeki nak beli, jangan rasa sedih or rasa down or compare life kita dengan orang lain. Doa Allah permudahkan urusan kita. Perancangan Allah tu sebaik-baiknya untuk kita. Sampai masa, pasti ada rezeki kita =).




4 comments:

  1. Tahniah imah.. Alhamdulillah rezeki dpt rumah baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq. ALhamdulillah..ada la tempat berteduh =)

      Delete
  2. tahniah imah dpt rezeki rumah baru..

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen!