About Us

Thursday, June 23, 2016

Ourbaitijannati: Renovation Update- Cerita plaster ceiling Part 2

Sambungan dari entri Part 1

Masa untuk diorang siapkan plaster ceiling ni just ambik masa 2 hari je untuk siap pasang. Dan setengah hari untuk touch up. So, far kerja diorang cepat. Agak berpuas hatila. Harga pun berpatutan. Ikut market price.

Harga plaster ceiling sebenarnya tak mahal pun. Dalam 1k lebih  jer untuk rumah kiteorang ni. Design L-box untuk ruang tamu & ruang makan. Design flat untuk dapur. Tapi, bila campur kos untuk lampu & wiring, so total dalam RM 3k jugakla untuk 3 ruang ni termasuk harga lampu & wiring . Macam saya cakap sebelum ni, plaster ceiling tak mahal. Yang buat kos mahal sikit untuk wiring point lampu & kos beli lampu. Lagi banyak lampu pasang, lagi bertambahla kos. Huhu....

Harga untuk plaster ceiling L-box mahal banyak dari yang flat. L-box dalam RM 17-Rm 18 sekaki. Kalau yang flat tu lebih kurang RM 3 je per sqft.  Beza banyak kan? Sebab tu cost dekat dapur murah jer sebab pakai ceiling biasa.

Nipun kiteorang tak letak banyak sangat pun lampu led downlight tu. Letak 4 je untuk ruang tamu, 4 untuk ruang makan & 3 untuk dapur. Mula2 rasa macam patut letak 6 biji lampu downlight untuk ruang makan dan ruang tamu, tapi rasa macam banyak sangat pulak. Dah macam tak saving energy electric la pulak. Padahal nak pasang lampu led ni salah satunya nak jimatkan elektrik. Hihi...Future kalau nak tambah baru difikirkan. Sama jugak dengan lampu T5  kena tambah lagi untuk setiap ruang. Untuk lebih lagi lighting tapi kiteorang nak buat sendiri.  Nak jimatt...hahaha. Sebab rasa lighting yang ada sekarang pun dah ok dah. Nak tambah kemudian ni. husband nak pasang sendiri sebab wiring point dah ada =). Memang sebolehnya nak berjimat. Mana yang boleh buat or tambah sendiri memang kiteorang buat sendiri. Cut cost mana yang boleh cut. Apa-apa buat tak boleh lebih dari bajet.

Ni hasil plaster ceiling kiteorang bila dah siap. Sorry takde gambar yang proper sangat sebab masa ambik ni kiteorang belum pindah pun lagi. Baru siap renovate and tengah cuci2 rumah. Sorry takde pulak gambar yang bukak lampu semua. Hihi..saya update kemudian la nnti dalam ni bila dah siap pasang semua.

Ruang tamu


Ruang makan

Dapur. Dekat dapur ni ada satu lagi lampu sebelah kiri tapi dalam gambar tak nampak. Ada drop ceiling sikit sebab situ kawasan beam. Diorang tak boleh nak buat semua sama drop sebab frame pintu dan tingkap ke yard lebih tinggi. So far, kiteorang rasa ok jer macam ni.



Sedikit tips masa nak buat plaster ceiling. Korang kena buat plan rumah, than mark dekat mana kawasan nak pasang plaster ceiling. Lepas tu bagi dekat kontraktor utk Dapatkan quotation harga. Mark siap2 berapa lampu dalam nak pakai. Berapa lampu downlight nak pakai. Senang dia boleh kira sekali harga untuk wiring sama. Lampu korang boleh beli sendiri. Kalau tak tahu nak design macam mana boleh mintak pendapat diorang la.

Hmm...satu lagi, kalau boleh susun la lighting point tu cantik2. Yang korang rasa pengcahayaan tu ok. Pasal ni kiteorang ada buat silap sikitla. Sebab kiteorang letak lampu led tu semua dekat hujung2. Bila dekat hujung sebenarnya pencahayaan tu terhad compare kalau letak dekat ke tengah sikit. Dah tu, kontraktor kiteorang pulak takde bagi pendapat apa. Ikut je plan kiteorang bagi sebijik sebijik. Hahaha...Memangla nampak cantik letak dekat hujung tapi lighting macam kureenng.. sikit. Melainkan kalau letak banyak lampu. Tapi sebab kiteorang memang plan nak tambah lagi 2 lampu untuk ruang makan & living ( in sha Allah husband buat sendiri), so tak kisahla. Hihi...Sama jugak dengan lampu dalam (lampu T5) pun kena tambah lagi setiap ruang 1 lampu. In sha Allah lepas raya ni nak DIY sendiri. Yang penting nak wiring point & suis tu dah ada.

Dari segi nak jimatkan tenaga elektrik bila pakai lampu downlight Led ni, try buat suis dia asing2. memang kos wiring lebih sikitla nak kena bayar compare kalau kumpulkan 4 lampu dalam 1 suis. Tapi for long term, lebih menjimatkan elektrik. Kalau lampu downlight ada 4 dekat ruang tamu. Buat 2 suis. 2 lampu berkongsi 1 suis. so takdela tekan 1 suis menyala 4 lampu kan. Kita boleh bukak lampu yang mana penting je. Sebab even lampu led ni jimat tenaga, tapi kalau buat suis yang bukak serentak tak jimat jugak jadinya. kira balik total watt untuk semua lampu yang serentak dipasang. itu kalau 4 lampu. Kalau 6? 8 lampu dibuka serentak ?? Silap2 lebih lagi dari penggunaan lampu kalimantang. Hihi..Kiteorang pun bila stay ruang tamu kadang bukak 2 lampu je menyala. Hihi..terang je. Sama jugak dekat dapur. Even ada 3 lampu downlight buat 2 suis asing. Memang kos wiring untuk buat lampu semua dalam 1 suis lebih murah tapi kena plan untuk long term jugak. Dan mana yang menjimatkan.

Tu jela serba sikit tips untuk korang yang tengah plan untuk buat plaster ceiling dekat rumah. Kalau ada lagi info tambahan, saya akan update dekat sini =)


update contractor yang ok untuk buat renovation works & plaster ceiling:



6 comments:

  1. cantekkkkkkk..

    tak sabar tunggu siap semua

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum..boleh share contact no contractor utk plaster ceiling tu tk?
    Terima kasih

    ReplyDelete
  3. Oo betul jgk tu.
    Nabilah pn buat camtu kt ruang tamu.
    6biji lampu, 1suis:2lampu, 1suis lg 4lampu.
    Tiap2 mlm, buka suis yg 2 je. Klu org datang baru buka semua.

    ReplyDelete
  4. berapa keluasan ruang tamu yer? murah tue kalau 1K, kalau keluasan 10 X 10 pon dah RM 1,700, sekaki RM 17 kan, boleh share cane pengiraan x,
    10 x 10 x 17 = RM 1,700
    (panjang x lebar x harga sekaki paster ceiling)
    terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tk pasti ukurannya. tapi kecil saja. Cuma laster ceiling saya buat ni dekat bahagian tepi saja. Tengah guna lantai atas rumah. Bukan ceiling. Maybe sebab tu jugak murah sebab kira harga L-box saja

      Delete
  5. Boleh tau plaster siling ni ambil dr company mana ya ada 3 panduan di ats
    yg mana satu ye

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen!