About Us

Tuesday, August 29, 2017

Macam mana boleh tau dah pregnant ? (update kisah second pregnancy)


Alhamdulillah..berkesempatan jugak nak update dekat blog ni kisah second pregnancy saya. Walaupun next week nak masuk 3rd trimester dah. Tapi demi keadilan pada si kecil, sebab time si abang dulu saya rajin update, so kena la jugak tulis entri dekat blog ni untuk kenangan bersama. Maybe boleh jadi panduan orang lain jugak =).

Ikutkan lepas bersalin, cycle period saya dah ok sikit. Walaupun takdela regular cycle, tapi at least tiap bulan datang jugak period. cuma cycle kadang-kadang 28 hari, kadang 30 hari dan ada jugak 35 hari. tak tetap tapi datang setiap bulan. Time sebelum mengandungkan fayyadh dulu memang ting tong period. pernah 3 bulan sekali baru datang. Tapi alhamdulillah, tak lama sangat tunggu nak pregnant masa tu. lepas 9 bulan kawen adala fayyadh dalam rahim ni.

Tapi, untuk yang second ni, saya rasa lama jugakla kami menunggu & ikhtiar. tapi takdela stress sangat sebab kami percaya pada rezeki. Lagipun Fayyadh pun kecik lagi so masa pun banyak fokus dekat dia. Cuma lepas Fayyadh 1 tahun 9 bulan memang kami dah tak merancang. Berserah pada rezeki. Memang nak anak lagi masa tu. Tapi, itula kita hanya merancang, soal rezeki ni Allah yang tentukan. cepat atau lambat hanya Allah saja yang tahu. Alhamdulillah....rezeki mengandungkan anak ke-2 ni datang lepas Fayyadh umur 3 tahun.

Macam mana saya boleh tau saya pregnant anak ke-2 ni?

Kali ni, Alhamdulillah saya dapat tau awal. Masa 4 weeks dah tahu. Takde perubahan apa pun dekat badan. Tanda-tanda dia lebih kurang macam nak datang period. Cuma masa tu saya jadi over sensitive sikit. Masa tu tengah borak-borak dengan husband dekat whatsapp. Dia balik kampung masa ni sebab nak settlekan beberapa urusan claim & pusaka  arwah bapa mertua. Masa tengah borak-borak dekat whatsapp tu dia cakap dia rasa macam saya mengandung. Hihi...pelik kan. Tetiba je cakap macam tu. Sebab dia kata tetiba je hati dia rasa macam saya mengandung sebab dia perasan ada beberapa sikap saya yang pelik sikit. Dan sikap tu ada masa mengandungkan Fayyadh dulu. So, sayapun kira-kiralah due patut saya datang period. Ikutkan lagi 2 hari. Tapi sebab excited dengan kata-kata husband terus ambik UPT buat test.

Dan hasilnya..

1 Line clear dan satu lagi sangat pudar

Masa ni hati kuat kata pregnant walaupun line satu lagi samar-samar. Sebab biasa ramai jugak yang bila test 1 line terang, 1 line pudar tapi kira positive pregnant. Terus rasa berdebar-debar. Kalau dalam gambar macam nampak tak nampak jer kan line lagi satu tu. Samar sangat. Lagipun UPT ni yang murah je saya beli. Maybe  tak boleh detect awal selagi sebelum sampai date patutnya period. Masa hantar gambar ni dekat husband. dia happy sesangat. Sayapun rasa nak nagis je rasa. Sama je perasaan masa tau mengandungkan Fayyadh dulu. Hihi..Yala, kiteorang memang dah lama berharap untuk second baby ni, so mestila rasa terkejut dan happy.  Tapi kiteorang taknakla over excited sangat selagi tak confirm dengan Doktor. So, saya decide untuk repeat lagi buat UPT selepas 2 hari.


Selepas 2 hari saya repeat buat UPT guna brand Dip & Tell. Dan hasilnya..


Alhamdulillah. dapat result double line yang terang!

Memang happy sangat-sangat masa ni bila dapat tengok double line yang terang. Tak sabar tunggu husband balik dari kampung dia. Kami masing-masing ambik keputusan diam2 je masa ni. Takde bagitau dekat parent atau family terdekat lagi. Sebab masih awal kan. Jumpa doktor pun tak jugak Sebab dah tau kalau pergi klinik pun masih awal. Biasa kalau nak scan, nampak kantung pun masa 6 weeks ke atas. So, saya decide masa 6 weeks nanti baru pergi klinik untuk confirmkan.

Jujur cakap masa tau pregnant ni barula saya sibuk nak cari acid folic. Haha..patutnya kalau dah plan nak mengandung, awal-awal lagi patut dah ambik. So masa ni saya tawakal je la. Harap kandungan saya dapat sumber acid folic dari makanan yang saya makan. So, kalau korang dalam usaha TTC tu ( try to conceive), elok ambik acid folic ni awal-awal tau.

Awal-awal tau pregnant memang saya ambik langkah berjaga-jaga. Dalam pergerakan mahupun makanan. Sebab saya pernah ada history bleeding masa first pregnancy dulu. So, yang kedua ni still kena hati-hati jugak. Tapi bila masuk je 6 weeks je kandungan, bermulala episod yang sangat mencabar bagi saya. Dengan bab bleedingnya, dengan alahan yang agak teruk. Allah je tahu rasa macam mana. In sha Allah next entri saya kan update pengalaman first trimester second pregnancy ni.



1 comment:

  1. Alhamdulillah, sama kapal la kita ye..
    nabilah memang plan nak mengandung tahun ni..
    jadi berdebar2, tunggu supaya tak period, hahaha...

    bulan depan dah due, doakan Nabilah ye!

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen!