About Us

Thursday, March 14, 2013

Normal kah Perempuan Gemuk Kalau Lepas Kawen???




Ada orang cakap ni mitos..ada jugak yang cakap normal la if “demuk” lepas kawen. Hehe…Tapi kalau demuk aka chubby sebab pregnant, normallah kan....tapi kalau berisi bukan sebab ada baby dalam perut, hanya ada lemak2, itu pun normal jugak erk?
Sekarang ni bila jumpa orang mesti orang akan cakap “normallah tu..” xpun..”hati senang, hati bahagia….husband kasi cukup makan” . Typical nye comment dari dulu sampailah sekarang. Rasanya orang yang lepas kawen naik berat badan mendadak semua akan dapat comment yang sama! Ye tak??? Ops, lagi satu comment pertama orang mesti “Dah ada isi ke?” xpun..”dah pregnant erk?”. Haha..kadang2 rasa nak gelak pun ada. Masa minggu pertama masuk kerja tempat lama saya hari tu, semua orang macam terkejut gedabak tengok saya. Setiap hari ada je yang tegur “ Imah, berisinya sekarang”, takpun “Ya Allah Imah..nape berisi sangat ni? Dah ada isi erk?”. Paling xtahan..siap ada yang berbalah cakap dengan saya cakap yang saya memang pregnant. Bila saya cakap x, dia tak percaya. Siap suruh saya gi check doctor sebab dia confirm yang saya memang pregnant sebab badan dah kembang, muka pun kembang..hidung lagilah bertambah kembang..hehe. Saya tahulah saya tak pregnant sebab time tu saya tengah berkawan dgn “CIk P” Siap ada yang sok seh..sok seh..dekat belakang saya”napelah saya jadi macam skrg???” hehe…xtau nak bagi jawapan yang tepat.



Yang saya tahu, lepas kawen..penyakit pertama saya dapat before naik berat badan mendadak, allergic yang teruk. Lepas sebulan kawen, memang saya stress dengan allergic dekat badan exspecially tangan dan kaki. Hari2 naik allergic. Letih dah jumpa macam2 doktor, penat makan macam-macam ubat tapi allergic x jugak hilang2. Pantang makan macam2..sampai berbalah dengan doctor pun ada yang saya tak pernah allergic dengan makanan before kawen. Then, doctor cakap hormone xstabil. 3 bulan allergic je sakit saya….memang sakit, pedih. Rasa bengkak2 badan. Lepas balik Kulim, duduk sekali terus allergic hilang. Ok..hormone dah stabil kot sebab boleh duduk sama2. Haha…..Tapi 3 minggu lepas tu, kena PJJ lagi tapi syukur sbb allergic dah xad. Masa dekat Kulim ni ar lepas kena allergic, berat badan pulak naik mendadak. 10 kg naik lepas kawen dalam tempoh 6 bulan..dasyat kan???

Kenapa perempuan kebanyakannya berisi lepas kawen???

Ini pendapat saya dari pengalaman sendiri la…

Yang boleh saya cakap maybe sebab saya Happy “terlampau” duduk Kulim dan keja dekat Perai, penang. Hati terlebih senang sebab tak stress nak gi kerja, balik kerja jalan x jammed. Makan super duper sedap2 dan murah2. Semua benda saya nak makan. Nak try. Murah kan..lepas tu sedap2. Semua tempat makan nak try makan. Balik rumah, duduk mengadap TV sorang2 macam benda saya nak “ngap”. Kalau stress pikir banyak masalah pun saya keja makan je. Kalau dulu makan kuantiti sederhana, sekarang dah lebih.  Nasi lemak kalau bungkus kecik tu, satu xcukup. Kena dua. Yup! Tabiat makan saya dah melampau dari dulu. Lepas tu bila duduk sorang, tidur terlebih. Jadi malas sebab tu gemuk. Angin pun banyak dalam badan. Balik keja asyik rasa penat.  Makan..lepas tu tido. Mau xberlemak badan ni…..Dahla dekat office pulak keja banyak duduk je sebab saya wat design. Bangun pun nak gi toilet, nak gi ambik air. Kejap2 je..duduk tu lebih.

Weekend bila hubby balik, saya suka masak macam2. Gi pasar, beli itu, beli ini. Tahu2 dah xcukup tangan nak pegang. Memang heaven sangat duduk sana!!!! Saya pulak rajin nak try masak macam2. Breakfast, lunch, minum petang, dinner, supper semua nak masak best2 kasi husband makan. Kadang2 pikir nak masak untuk dia je, saya xnak makan. Tapi kan bila dah kawen mana boleh control sangat. Konon nak masak untuk hubby, tapi sekali dengan saya pun “ngap” sama. Xleh tengok dia makan sorang, jadi teringin. Tu camne x gemuk???? Kadang2 husband cakap dekat saya xpayah masakla..kita mkaan biskut je malam2, xpun roti bakar.  Tapi kejap2 dia cakap lapar. Dah pukul 11 malam gi dapur masak nasi goreng. Haha..ni memang cara hidup yang amatlah xsihat! Bila berdua dekat rumah, aktivitinya makan, makan,makan…sampai tengok movie dekat TV pun ada je benda makan beratur depan TV…hahaha….Dulu xsedar badan dah gemuk, bila banyak baju xleh pakai baru “terkedu”. Memang rasa sadis sungguh..macam xcaya leh ternak lemak dengan jayanya…dari suka ambik gambar jadi meluat nak ambik gambar sebab rasa diri sangat buruk. Lepas tu delete bila tengok gambar buruk. Huhu……

Bila rasa badan dah mula lembik, lesu..angin banyak dalam badan…jalan pun rasa berat je badan ni , kaki cam sakit terus berazam,” saya xnak beli baju baru, tempah kain2 baju kurung yang berlambak tu selagi saya xkurus!!!!” ok. Takut gemuk ni leh buat saya sakit. Xsihat.Bila lemak banyak, penyakit mudah nak datang. Before ni even saya berisi pun BMI saya masih normal. Sekarang dah overweight! Huhu..

 Saya nak badan yang fit macam dulu, yang saya xrasa penat atau lemau sangat time panjat2 gunung, jogging. Saya xsalahkan kawen buat saya gemuk. Tapi maybe factor hormone, lepas tu  cara hidup & makan yang sangat melampau..that’s why I gemuk. Bila PJJdgn hubby  pun leh naik mendadak macam tu..camnelah kalau duduk sekali macam skrg kan??  Saya rasa ramai jugak yang dekat luar sana jadi macam saya lepas kawen. 

So..bila dah jejak Shah Alam semula, dah plan dengan hubby untuk control makan & exercise. If xleh nak turun berat sangat pun, at least leh capai BMI yg ideal. Sekarang ni dua2 dah montel. Hehe…Nak masak pun kena pilih menu2 yang bagus. Bukan asyik “ngap” je semua benda. Hehe…Lagipun sini makanan mahal..leh ar control2 sikit. Tengah cari resepi2 sihat dekat internet. Tak sabar nak tunggu angkut barang2 rumah dari kulim. Nak main masak2 menu sihat pulak!!!! Nak cari balik periuk kukus dgn oven.  Lepas tu nak beli kasut sport baru..nak gi jogging petang2 dengan hubby after balik kerja. Hehehe…




Korang sharelah pengalaman korang pulak? Ada tak yang jadi macam saya lepas kawen????

5 comments:

  1. nurin msh mgawal pemakanan gak
    mlm kami msk utk lauk je.
    no rice!
    siang mmg xmkn lunch or bfast
    tp bwk cereal utk tahan lapar...hehe
    tp mmg pelik dgn dr gak
    lapar je memjg pastu smpai thp mgigil tau
    pastu seme bnda teringin nk mkn
    hehe

    ReplyDelete
  2. ada.. saya la tu.. i gain 4 kg only in 2weeks lepas kawin.. huhuhu.. seriousnya perasan bila naik timbang dah jadi 56kg dari asal 52kg.. kemudian tak serik2, naik lagi 2kg... tapi nasib baik stop kat situ je.. skg dah trun sebb kena sickness bila mengandung kan

    ReplyDelete
  3. Mmg naik bdn jg pas kawen..huhu

    ReplyDelete
  4. normal kalu xjaga pemakanan betul2.. hehehe.. ape2 pun, diet perlu seimbang kak.. makan tetap kena..

    ReplyDelete
  5. dh lama xbaca blog. skg bru ade free time. byk jgk naik bdn ek?mesti skg rsa stress kn?xpe2. asl bahagia tp utk seht badan, mkn mknn yg berkhasiat la. mkn byk pun xpe ;)
    erin pun naik bdn tp sejak pindah umah ni byk sgt berpeluh kemas umah..alhamdulillah turun sket. sket je. xbyk pun. hahha

    anywy, erin nk jmput join contest. dh tag nama imah jgk. klu sudi jmputla...;)
    http://joinsharefun.blogspot.com/2013/03/malaysias-next-top-lucky-blogger-by-mak.html

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen!