About Us

Tuesday, March 19, 2013

Soft Copy Bajet Bertunang, Kahwin & Selepas Kahwin ( Anggaran Kos)




Assalammualaikum….

First of all, saya nak minta maaf sangat2 pada mereka yang request nak soft copy spread sheet bajet Bertunang & Kawen saya (dlm format Excell). Maaf sangat2…. (T_T) sebab mesti ada yang menunggu lama nak dapatkan soft copy tu. Ramai yang request tapi saya x menyempat nak cari balik & edit soft copy tu . Huhu..yelah, tiap2 orang belanjawan nya tak sama. So, saya kena edit sikit2 supaya leh guna untuk semua. Lagipun saya super duper busy sekarang ni. Busy dengan hal2 kerja & proses pindah rumah. Dulu sibuk nak pindah dari shah alam ke kulim skrg sibuk nak pindah dari kulim ke sini semula. Ni pun belum habis lagi mencuci rumah sewa dekat shah alam ni. Barang2 dekat rumah di Kulim pun x packing & mengemas lagi. Next week lori dah nak datang ambik barang. Busy, busy, busy..huhu….jadi kesian dekat diri sendiri. Sob..sob…Saya tak sempat jugak nak blogwalking dan bertegur sapa dgn kawan2 blogger. huhuhu..ya Ampun..

Untuk wedding nyer planning, saya lebih suka buat spread sheet dalam excel sebab saya rasa lebih senang & tak perlu nak calculate manually guna calculator. (memang dasar pemalas! Hehe..). Dalam spread sheet ni saya letak ruangan bajet 4 perkara sekaligus. Bajet bertunang, bajet kahwin, bajet bulanan (detail lebih terperinci utk bab2 kahwin) & bajet selepas kahwin. Dalam spread sheet ni saya campur je bajet saya & encik suami. Cuma bajet bulanan tu jer yang xsama sangat. Dia tulis sendiri & saya tulis sendiri. So, saya rasa bila merancang untuk berumahtangga dari sudut kewangan kena pikirkan semua perkara. Bukan just bajet untuk bertunang je, untuk kahwin je tapi untuk kehidupan lepas tu jugak. 



Saya nak financial planning saya ok, kerja saya lancar dan saya boleh take note apa yang saya dah buat, belum buat, bayaran yang kena bayar bulan ni, bayaran apa kena buat bulan depan and so on…. Make sure setiap tarikh bayaran juga di catit untuk mengelakkan kekeliruan & masalah kemudian hari. so planning tu memang sangat2 penting lebih2 lagi untuk b2b ekonomi macam saya ni. Setiap benda yang saya beli even benda2 kecik macam gam uhu atau manik2 pun saya akan tulis. Saya nak tahu berapa yang saya dah habiskan untuk kenduri kahwin ni. Sebolehnya xmahu over limit.












Selain dari buat spread sheet, saya jugak ada buku catatan saya sendiri. Buku saiz sederhana je yang dalam tu saya akan letak semua resit2 bayaran,  gambar design baju yang saya nak, contoh hiasan bilik tidur & meja makan beradab yang saya suka, dan juga name card vendor majlis kahwin saya. Buku tu saya akan update setiap kali saya membeli belah atau buat bayaran untuk apa2 benda. Lepas tu barulah saya update dalam spread sheet. Kira buku tu just catatan ringkas sahaja. Dan tempat tampal menampal apa yang perlu.


Ok..untuk sapa2 yang nak soft copy bajet yang saya buat ni, sila download di 



                                          SINI






Saya attach dalam dropbox. senang korang nak download. takut xsempat nak hantar email sorang2. hehe.. Yang mana yang dah request before ni, saya akan email kan.  In sha Allah saya try balas email2 korang if ada apa2 benda tak faham tentang spread sheet ni. Sekarang ni dekat rumah sewa baru x ada internet lagi. Minggu depan baru nak wat pertukaran alamat dengan TM. So, saya hanya boleh balas email time lunch &  pagi before mula kerja. Tapi spread sheet ni saya dah buang bajet2 saya, tinggal ruang2 kosong untuk korang isi. Saya tinggalkan jugak beberapa contoh item dalam ni. Mana yang perlu, pandai2 la korang edit, nak tambah atau buang k. Ni bukan spreed sheet asal saya. Yang ni CONTOH sahaja. Bahagian jumlah semua tu saya dah create formula calculation dia. So, korang just isi ruangan2 yang korang perlu isi je macam item, harga target, jumlah kos sebenar & berapa yang korang dah bayar. Bahagian baki bayaran dan jumlah xperlu isi apa2 sebab semaunya akan automatic kira.

Ok..Good luck for your Wedding Financial Planning & Progress!!!!



75 comments:

  1. miza nak :)
    mizayusof90@yahoo.com

    ReplyDelete
  2. saya nak.. :)
    tamansyurga_87@yahoo.com.my

    tq.. ^__^

    ReplyDelete
  3. sya nak juga....
    aziekif_87@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. sy nak jugak...

    aim_libragirlz88@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. saya nak. tq very much
    mohdsyaleyfidzrul@gmail.com

    ReplyDelete
  6. saya nak..nurainzulaikha@ymail.com..
    terima kasih =)

    ReplyDelete
  7. sy nak jugak..TQ.
    merahjambubear@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. kak ima..nk jugak...
    bole?
    hehe

    ni email..
    nur.elyani@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. nk gk leh?
    huhu

    ni email
    meendania@gmail.com

    ReplyDelete
  10. tlg emailkan ye..
    tq..

    fasihah_ms@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. sy nak juga..
    terima kasih..

    syasyakimura@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. sy nak..boleh tolong email ke sarah_toffee@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  13. saya nak juga.
    Thanks ;)

    lydiatajidi@gmail.com

    ReplyDelete
  14. Thanks you so much. Banyak membantu

    ReplyDelete
  15. thanz kak.. mmg pening fikir sal bajet nie. saya rasa cm dh give up.. tapi bila baca entri akak mmg berguna for me.... sy copy list bajet akak... jgn lupa follow blog saya.... http://arenamuslimah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. saya nak jgk....
    emel kt caye bole..
    miliyaadam@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leh download dekat link saya bagi dekat atas =)

      Delete
    2. kak tlg emailkan kt sy
      tiararashid@yahoo.com
      tq :)

      Delete
  17. Thanks for the info u shared :) really helps me !

    ReplyDelete
  18. saya suka awak sbb simple je.. nak ikut awk.. =)

    ReplyDelete
  19. thnx sis. =) boleh x izni nk jgak
    aribahizni_90@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. izni, leh download dekat link saya bagi dekat atas tu =)

      Delete
  20. salam,

    minta izin download...terima kasih banyak2! :)

    ReplyDelete
  21. salam,

    minta izin download...terima kasih :)

    ReplyDelete
  22. boleh email kat saya tak? time kasih...
    centralperk90s@gmail.com

    ReplyDelete
  23. Salam kak.. sy try download.. x dpt pon.. dia tulis link disabled. Mintak tolong akak.. nnt emaikan dkt saya.. terima kasih sgt2.. maaf susahkan..

    ReplyDelete
  24. Just giving me the inspiration...Thanks'

    ReplyDelete
  25. Nak minta email jgk satrina_t991@yahoo.com
    Dekat dropbox yg awk bg tu xdpt buka..Thanx :)

    ReplyDelete
  26. sy pon nak anarodiahmubin@yahoo.com Thanks

    ReplyDelete
  27. Salam. boleh sy dapatkan softcopy bajet list pertunangan tu. hehhe.

    Email : nurulatiqahyazid@gmai.com

    Thanks ya :)

    ReplyDelete
  28. Assalam syg, boleh emailkan sy softcopy bajet list pertunangan ni tak syg? Sy try nak download guna link yg diberi dah tak valid.

    Email ke : lutaibar@gmail.com

    Tqvm ye syg..:)

    ReplyDelete
  29. Salam,
    Xdpt nk buka link dropbox.
    Mmg tgh buat bajet mcm ni.
    Boleh x sy nk softcopy utk rujukan?

    Email:
    mohdafandiahmad@gmail.com

    ReplyDelete
  30. tlg email pd sy melisahassan@ymail.com

    ReplyDelete
  31. Salam. Boleh saya dptkn softcoy bajet ni sbb dropbox tu xboleh bukak. Tq emel: biela_yana94@yahoo.com

    ReplyDelete
  32. Tolong emel kpd saya biela_yana94@yahoo.com

    ReplyDelete
  33. salam sis. boleh mintak emailkan tak ? tonamohamad0510@gmail.com

    ReplyDelete
  34. slm, boleh tak sy nk softcopy ni? xley buka lah dear. nataliarazaha@gmail.com. tq

    ReplyDelete
  35. Salam .. blh tlg sent kt email sya softcopy bajet tu

    Email sya, muhd.azrul.abdul@gmail.com
    .terima kasih banyak2

    ReplyDelete
  36. Salam. boleh sy dapatkan softcopy bajet list tu. hehhe.

    Email : malessa.alsyams@gmail.com

    Thanks yeeeeeeeeee :)

    ReplyDelete
  37. W'salm. Ok nnt sy emailkn satu persatu. Sy tgh edit file tu. Dropbox ad problem nk upload file.

    ReplyDelete
  38. W'salm. Ok nnt sy emailkn satu persatu. Sy tgh edit file tu. Dropbox ad problem nk upload file.

    ReplyDelete
  39. kak nk juga bajet list tu. farahsyafiqah1303@gmail.com. terima kasih.

    ReplyDelete
  40. As salam...kalau tidk keberatan sy pun nk juga.. Heheh rainbowlife.sue@gmail.com

    ReplyDelete
  41. As salam...kalau tidk keberatan sy pun nk juga.. Heheh rainbowlife.sue@gmail.com

    ReplyDelete
  42. akak.. bleh email dkt sye jgk.. email:nurulhuda.techsap@gmail.com . TQ kak.. semoga murah rezeki ya. amin :)))

    ReplyDelete
  43. akak.. sye pun nk jgk softcopy tu.. email: nurulhuda.techsap@gmail.com TQ ya kak.. semoga murah rezeki n bahagia smpai syurga.. amin :))

    ReplyDelete
  44. salam. nak juga softcopy bajet list ni if tak mnyusahkan. farahsyafiqah1303@gmail.com. thankss.

    ReplyDelete
  45. Sis, nak satu copy.. :) nazri.hendra89@gmail.com

    ReplyDelete
  46. Salam..bole sy dapatkan softcopy bajet list.
    email sy : suesyu88@gmail.com
    thank you.

    ReplyDelete
  47. Salam..boleh sy dapatkan softcpopy bajet..

    email : suesyu88@gmail.com

    thank you.

    ReplyDelete
  48. salam.. nk softcopy bajet tu jgk..
    email : coc9293@gmail.com

    thankz.

    ReplyDelete
  49. assalamualaikum. Saya dari Brunei. I want the soft copy also. this is my email

    Fizahbs@yahoo.com

    Jazakillah sis :)

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum. saya nak jugak.. Fizahbs@yahoo.com

    thanks..

    ReplyDelete
  51. salam, saya x dpt download.. :(
    email saya faridz_gempak@yahoo.com

    ReplyDelete
  52. salam semua. saya dah emailkan dekat korang checklist ni. If tak dapat boleh try download link dekat atas. saya dah update dekat dropbox yang baru. Semoga bermanfaat

    ReplyDelete
  53. salam..boleh x tolong emailkan sb xpat download la..
    norainlotepi@gmail.com

    thanks..=)

    ReplyDelete
  54. salam...tolong email sy...
    norainlotepi@gmail.com

    thanks =)

    ReplyDelete
  55. Assalam, syy tak bleh donwload dropbox tu. Huhu
    Tlg emailkan boleh, dla_sweet@yahoo.com

    ReplyDelete
  56. saya dah email ya dan betulkan balik link dropbox tu. Boleh download dah in sha Allah

    ReplyDelete
  57. Assalamu'alaikum...sy juga mahu emel kt faris@ummc.edu.my.
    Thx

    ReplyDelete
  58. Salam sy dah download.. thanks awk memudahkn urusan org lain.. mohon Allah permudahkn urusan awk.. Amiin

    ReplyDelete
  59. Salam sy dah download.. thanks for sharing.. =)

    ReplyDelete
  60. Tlg email ke sy boleh x?
    Eymajoe0606@gmail.com
    Thx ye sis for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah try email tapi asyik pending. betul ke alamt email tu? xpun awak boleh downlload saja dari link di atas

      Delete
  61. sis saya nak 😚
    nadia.farisha@icloud.com
    terima kasih 💕🙈

    ReplyDelete
  62. salam.
    boleh emailkan dkt saya?
    jufa_emelda@yahoo.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  63. sy nk jugak boleh.. please send feed back. nuriakid@gmail.com

    ReplyDelete
  64. sy nk jugak boleh.. please send feed back. nuriakid@gmail.com

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen!