About Us

Monday, December 16, 2013

Checklist & Bajet Untuk beli barang baby


Selaku mantan b2b ekonomi, of cozlah masa time jadi mom to be ni pun bab2 bajet dan checklist ni mana boleh lari jauh dari saya kan. planning tu sangat2 penting. Almaklumlah, saya & husband bukan kategori yang bergaji besar, yang nak beli barang boleh keluar duit tanpa fikir apa-apa. Duit berkepuk-kepuk. Tak!  Semua kena ada bajet. kalau tak mampu, still jugak kena menyimpan dari awal untuk beli barang2 yang kita nak.Bila dah kawen ni lagilah kena plan betul2 bab financial ni. Tapi kami tetap bersyukur dengan rezeki yang ada. Cuma kena pandai manage ja.

Sebenarnya kan, saya pun macam mom to be yang lain. bab barang baby, persiapan semua tak tahu. Blurr...Time mula2 jenguk2 & jeling barang baby pun jadi blurr. Tak tau nak beli apa. Time tu dalam 3-4 bulan preggy, memang saya tak prepare checklist lagi. tak tahu nak kena beli apa dulu, barang apa yang penting, sampaikan baju baby pun tak tahu nak pilih. So, kalau korang masa mula2 blurr nak beli barang baby, don't worry. Siapa yang baru first time preggy pun akan alami benda yang sama. hehe..

Bab duit, memang kena simpan dari awal. Bila dah tau preggy dalam sebulan atau sebulan lebih tu terus simpan duit untuk keperluan baby secara konsisten setiap bulan. memang tak tahu nak beli apa, tapi simpan je. saya siap buka akaun bank lain lagi untuk simpan duit untuk keperluan saya time preggy, beli barang baby & berpantang. Dalam bab ni, saya & husband bincang dari segi simpanan kami dan pembahagian barang yang nak dibeli. Then, bila dapat duit extra ( selalunya duit claim) kami akan simpan jugak sikit dalam bank baby. So, kalau plan financial awal2, time nak beli barang baby atau nak  pergi baby expo ke, tak perlu nak tunggu  duit gaji masuk baru nak shopping. penting tau simpanan awal untuk golongan macam kami ni. lagi satu, kami yakin dengan rezeki Allah bagi. Taknak fikir lansung yang duit tu satu beban. Kita belanja ikut kepentingan & kemampuan, In sha Allah cukup. Setiap anak ada rezeki masing2. Kita sebagai parent ni menumpang rezeki anak jugak.

ok, stop bab simpanan & financial planning. masuk bab checklist barang baby. Yang ni masa start 4 bulan baru sibuk nak men"google" dan buat checklist. Saya baca banyak blog then buat checklist sendiri. Saya dahulukan mana yang penting. sambil tu ada tanya family & kawan2 yang ada anak mana yang penting & tak penting untuk persediaan awal barang2 baby & mommy. Saya dahulukan mana yang penting. tak semua benda nak beli sekaligus time preggy ni. lepas baby keluarpun ada barang yang boleh dibeli. bab ni, husband agak control jugak. Dari segi duit untuk anak, memang kami tak berkira. Bila dah tahu bakal jadi ibu & ayah memang kami nak yang terbaik untuk si kecil. Tapi bukan cara berbelanja berlebihan untuk dia. Banyak persiapan lain yang harus difikir exspecially persediaan mental & fizikal. Husband selalu cakap..fikir dulu mana nak beli.penting ke tidak, boleh guna lama ke tidak. tengok cara mak2 kita berbelanja untuk anak-anak.Tapi anak sulung, biasalah..excited nya harus lebih. Tapi harus kawal jugak nafsu membeli ni..hehe..

Ok..bab checklist saya memang suka buat spreadsheet dalam excell. Entahla..rasa cara ni lebih senang. saya bahagi kepada empat bahagian.

Checklist baby ( new born)- persiapan untuk kelahiran baby
Checklist Mommy- Persiapan berpantang/ maternity
Checklist baby (after deliver)- barang2 baby yang nak dibeli/ consider untuk dibeli lepas baby lahir
Checklist by month/ item- Senarai detail barang2 baby & mommy yang dibeli mengikut bulan, item & lokasi.

Semua checklist ni saya letak peruntukan bajet & jugak harga sebenar. Bajet tu penting sebab kita nak tahu berapa nak kena spend. tapi kan, saya letak je dulu bajet tu ikut angaran saya sebab sayapun tak tahu berapa bajet yang perlu letak untuk barang2 tu masa mula buat checklist. Bila dah tau bajet, senang la nak membeli kan..Lagi satu saya letak jugak jumlah item yang nak dibeli. Nipun berdasarkan survey ke blog2 orang then nasihat dari kawan & family. Bila dah ada checklist, senang la nak membeli. takdela blurr lagi..hehe

So..ni contoh spreadsheet yang saya dah buat.

yang ni bahagian checklist utk persiapan baby baru lahir 

Yang ni persiapan mommy nya pulak..


Yang ni checklist untuk barang2 baby lepas baby deliver nanti. Yang ni bagi saya boleh beli lepas baby deliver. Tapi  kami dah survey2 item bawah ni.



Dan last sekali checklist by month/ item. Saya start membeli time dah 5 bulan lebih preggy. So, saya tulis setiap barang yang saya beli, harga & lokasi. Bukan berkira pasal duit tapi nak tahu berapa bajet yang betul untuk persediaan awal ni. Then boleh jugak tahu sama ada kita still under budget atau dah ter over. hehe..Dan satu lagi boleh jugak jadi panduan untuk bakal mommy yang lain. Sharing is caring right?



setakat ni itu aje yang sempat share. In sha Allah nanti saya try share overall bajet k. Maybe leh jadi panduan untuk bakal mommy yang lain sebab saya dulupun tak tahu berapa bajet untuk barang2 ni. Sebenarnya, bajet ni bergantung pada kita jugak. Mana yang kita patut beli lebih, mana yang tak perlu beli lagi..so, penting tau checklist & bajet ni.  Lagi satu kena rajin jugak survey harga sebab kekadang dekat baby expo pun tak semua murah. tapi macam saya, kalau rasa harga barang tu berpatutan , saya beli je sebab tak sempat sangat nak terjah semua baby expo. Kadang2 weekend ada hal lain. Huhu..

Disebabkan ramai yang request checklist baby ni, so saya bagi link untuk korang download dekat bawah ni






IKLAN:

Jemput singgah online shop saya by Adeenda untuk lihat & beli koleksi barut,bedung & tungku baby yang comel2 dengan harga yang murah..





71 comments:

  1. Nina pun byk benda g xbeli. Bagus ada checklist mcm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. imahpun beli sikit2 jugak ni. hehe..xpe slow2 nnti mesti habis beli

      Delete
  2. bagus dapat beli semua sebelum bersalin.. kalau harap lepas bersalin baru nak cari..huh..susahnya.. buat2 nya lepas bersalin kita @anak sakit pulak.. huh..kelam kabut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula cuma benda yang rasa belum penting & boleh tunggu mcm stroller & etc tu mmg lepas baby keluar baru nak cari. hehe..senang leh test terus dekat dia

      Delete
  3. imah...ayong pun mmg plan nak buat checklist mcm imah...tp x terbuat2...lahaiiiii...nak mintak tlg imah email checklist ni blh?hehe..klu blh imah email kat sini ye... atikah_zaid87@yahoo.com...klu x blh xpe...tq...=)

    ReplyDelete
  4. Imah, masukkn pantyliner sekali x? Biasanya xpkai bnyk pun maternity pad.. Pad biasa pun xguna bnyak sgt.. Klau nk bli bnyk bli pntiliner atau pad yg slim..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? tp imah kalau period pun jenis darah trun bnyak cuma kalau bersalin xtaula. ok..panty liner boleh standby sebab dh jadi kegunaan harian dah lebih2 time preggy ni. tq shizan!

      Delete
    2. Yup.. Sbb hritu bli pad maternity bnyk, tp xabis satu pack pun.. Suggested beli pad herba.. Bagus tuk keringkn luka n darah.. Hritu bli yg Avail tu.. misi yg suggest.. Drh yg bnyk tu xsmpai smggu pun.. Agak rugi la klau bli bnyk2 especially klau yg loop.. Klau yg cam pad biasa okla

      Delete
    3. o..imah beli maternity yg kotex nya. warna pink tapi bukan jenis loop. beli pack kecik ja. 10 helai satu pack tapi beli-2. lepas tu beli pad yg overnight & maxi tu. sbb imah biasa period pun mmg banyak guna pad. jenis yg heavy flow tu yg prepare gak takut darah nifas pun bnyk jugak. huhu..ok.thanks. nnti imah prepare pantiliner sama

      Delete
  5. Setuju ngan imah..cik mah pun sm...wat simpanan..then bila ade expo snng..terus beli sbb dah mmg ade bdget..n penting lust ni sbb xnk overbdget n terbeli yg xpenting..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2..snang kan menyimpan dari awal snang nak terjah mana2 expo atau time keluar tu bila jumpa barang baby terus beli

      Delete
  6. teringat ms preknen ank 1st dulu..cmni la..wat checklist dgn harga..resit ade lg smpi harini..la ni ank sy dh 1 thn 9 bln..ni preknen ank kedua dh 8 bln..tp xbuat checklist dh sbb byk pkai brg ank sulung je..cuma brg2 yg guna habis cm toileteries kne bli la..tp x rugi smpn resit...bila nk bli brg utk bakal new baby ni sy bleh refer harga kt reesit tu..sng nk bajet duit..

    ReplyDelete
  7. imah, saya ada baby cot ikea nak letgo
    sebab baby dah besar sekarang
    kalo berminat bgtau ye

    ReplyDelete
  8. syu & anas doakan semoga semuanye dipermudahkan..x sabar nak tgk baby g-force keluar..hehe

    ReplyDelete
  9. imah...boleh tak nak mintak tlg imah email checklist ni? membantu sangat checklist imah ni... hehe..kalo boleh imah email kat email ni yer... fafarhana@gmail.com...kalo x boleh x pe...tq...=)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum imah.. wahh bagusnya checklist ni.. details gila.. good good, rasa nak buat tapi kemalasan melanda pula. hihihihi ~~~

    ReplyDelete
  11. salam...boleh tak tlg emailkan saya check list ni.....

    ReplyDelete
  12. Assalam,

    Boleh tolong emelkan check list ni - sgt berguna dan teliti.

    ReplyDelete
  13. Assalam imah,

    boleh tolong emelkan check list ni - bagus sbb detail & terancang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde alamat email awk. blh bg?

      Delete
    2. Boleh email kat saya jugak x? nur_yaya1411@yahoo.com

      Delete
  14. Salam puan..saya berminat dgn checklist ni..boleh share thru email tak.. nurul.aidylla@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  15. Assalam..puan saya berminat dgn checklist di atas..boleh share thru email tak.. nurul.aidylla@gmail.com
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  16. Nice info untuk mereka yang nak bersalin. Takde la laki kelam kabut.
    Baby Shop Malaysia

    ReplyDelete
  17. Salam, boleh tlg emailkan saya checklist ni - nabihah.23@gmail.com

    ReplyDelete
  18. Salam, boleh tlg emailkan saya checklist ni - cahayaidzyani89@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. Salam akak boleh x emailkn checklist ni jgk.... sy masih blur lg ape yg kna beli.. moonstar.nia@gmail.com..tq

    ReplyDelete
  20. slm...boleh x sy nak mnta checlist ni jgk....chemi_lav@yahoo.com...thanks...:-)

    ReplyDelete
  21. Salam..boleh x nk checklist tu..sgt useful.. sent dkt zainal.sopiah@gm il.com..trime kaseh

    ReplyDelete
  22. Salam..ble tak pn emailkan cek list ni. Trma ksh byk2...wdj_2487@yahoo.com

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum dan salam sejahtera...

    buat mom to be yang masih tercari-cari set bersalin/berpantang yang sesuai, boleh try Set Bersalin Moden Shaklee..ada yang berharga serendah RM215 untuk kegunaan selama 44 hari berpantang dan sambung terus utk menjayakan misi penyusuan ibu ..

    kenapa set bersalin shaklee bestt??
    - boleh ambik bila-bila masa walaupun anak ada jaundice atau g6pd
    - kurang sembelit
    - bdn lbh cergas, kulit semakin cantik
    - mmebantu ibu utk kurus
    - kurangkan masalah rmabut gugur dengan efektif

    saya dah cuba..ternyata sangat2 beza anak 1st & anak 2nd....

    boleh singgah blog ni, kalo nak tau lbh detail

    www.vitaminhouz.com

    ReplyDelete
  24. Salam, Kalau tak keberatan, boleh emailkan checklist nie? Checklist awak sangat membantu diri sy. Tq dear! :)
    nurulainlatif@yahoo.com

    ReplyDelete
  25. salam, boleh emailkan checklist ni? terima kasih banyak :)
    sitizaraurahgabor@gmail.com

    ReplyDelete
  26. Salam, berkenan betol ngan checklist imah n...sudi x nak share?
    Kalau sudi emailkan ke alamat n yer... haida.e@gmail.com
    Tq so much imah

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum..sy iffa dari selangor..mohon jasa baik puan utk share checklist puan..menarik sgt! sy tgh preggy 3mths 1st baby..mmg no idea nk prepare ape..esok ade baby expo kt PICC..ingat nk g survey2 guna checklist puan ni..jika xkeberatan..boleh x email pd sy.. iffa_idris@yahoo.com.my
    terima kasih sgt..

    ReplyDelete
  28. Salam, Kalau tak keberatan, boleh emailkan checklist nie? Checklist awak sangat membantu diri sy. Tq dear!
    fairuzfauziz@gmail.com

    ReplyDelete
  29. mohon copy check list ini untuk entry di blog saya. terima kasih
    http://adamidars.blogspot.com/2014/09/senarai-semak-keperluan-bayi-baru-lahir.html

    ReplyDelete
  30. Salam sis, boleh tolong emailkan checklist ni kat nabilahhananikassim@ymail.com
    Terima kasih banyak ;-)

    ReplyDelete
  31. Salam puan. Kalau tak keberatan, saya nak mintak checklist ni jgk. Emel muniraiskandar@gmail.com. tgh pregnant anak sulung 5 bln. Tgh nak bajet2 jgk ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf tertangguh nk forward smua. Sy try scept mungkin

      Delete
  32. Assalamualaikum puan, terima kasih atas perkongsian , kalau tak keberatan boleh puan email kat saya juga checklist ni..hamil anak pertama setelah lama menanti...jazakillahu khairan katsira (ainolbasirah@gmail.com)

    ReplyDelete
  33. salam imah..kalau x keberatan boleh tlg emel dekat saya jugak? saya dh buat list tapi still x complete expecially breastfeeding items. time kaseh byk2 ye :) maisarah2807@gmail.com

    ReplyDelete
  34. Salam..boleh email checklist ni pd sy x??sbb sy tak 1st bby..jd xtau ape perlu & tak..nnti over budget lak klau main capai je..terima kasih..
    ebek_92@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  35. salam.. berkenan la dgn checklist ni.. complete dgn bajet skali.. leh emailkan? thanks byk2..
    nadiatul.haswin@gmail.com

    ReplyDelete
  36. Salam,

    Pn. Imah,

    Tolong emailkan pada sy list ni.. Sy nk menyambut kelahiran anak pertama saya..
    so sy xtahu ape nk beli.. n, dah beli mcm2 benda yang bukan keperluan...
    ni email saya... shahir_22121q@yahoo.com

    Regard

    ReplyDelete
  37. Salam puan,

    berminat jugak nak checklist mcm ni. senang nk budget dan tau menda nk beli..
    emel sy jgk yee.. norsharwani@gmail.com

    ReplyDelete
  38. Jom join giveaway… hadiah best, bernilai RM750… semua orang boleh join dan menang…sy cari 9 org pemenang yg bertuah..tarikh tutup, 4/12/2014… klik link kat bawah ni kalo berminat..tak payah bayar apa2 pon…

    www.vitaminhouz.com/2014/11/giveaway-best-buat-mama-bayi.html?m=1

    Good luck !!

    ReplyDelete
  39. Assalam imah, thanks for your posts, byk sgt info membantu..boleh tak nak minta checklist ni...sacredangel_6128@yahoo.com..tqvm imah!

    ReplyDelete
  40. Aslm imah.. boleh x sy minta checklist ni? nurfathilah@gmail.com. thanks ye

    ReplyDelete
  41. assalamualaikum.... info yang sgt berguna.. boleh tolong emal pada saya checklist ni.. fukunara@gmail.com

    ReplyDelete
  42. Hi sgt berguna cani have a copy of it? if u dun mind...thx

    ReplyDelete
  43. Sorry my email...noorhazwanimohamednoor@gmail.com

    ReplyDelete
  44. Mntk tlg email kn ye? affandi_s87@yahoo.com

    ReplyDelete
  45. salam imah..mcm biasa heheh dlu maya mntak email checklist kawen..now mintak email yg ni pulak bole?? sumayyahnadhirah@gmail.com tq =)

    ReplyDelete
  46. Hi . Info yg sgt berguna . Boleh emailkan checklist utk sy. Thanks . alonkhola@gmail.com

    ReplyDelete
  47. Hi . Info yg sgt berguna . Boleh emailkan checklist utk sy. Thanks . alonkhola@gmail.com

    ReplyDelete
  48. Can you pls email me the above checklist at amalina@bnm.gov.my. Thanx dear

    ReplyDelete
  49. Email kat saya juga pls. Thank you awak
    snfadhilah.mohdamin@gmail.com

    ReplyDelete
  50. Email kat saya juga ya. Thank you puan.

    ReplyDelete
  51. Salam. hye sis :) checklist tu so interesting. boleh share dgn saya ? if u dont mind please email to me. this is the address farah.pelangi@yahoo.com

    tq in advance :)

    ReplyDelete
  52. assalam. checklist ni sgt menarik. boleh share dgn sy?
    noramirabardri@gmail.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  53. As'salam..saya pun berminat jugak dgn checklist awak..boleh share dgn saya tak? Email saya suen156@gmail.com. terima kasih :)

    ReplyDelete
  54. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Buat bakul baby sendiri

    ReplyDelete
  55. Saya minta maaf if ada yang tak dapar email saya untuk checklist ni. Saya dah bagi link dekat atas untuk korang download. semoga bermanfaat

    ReplyDelete
  56. sis..blh bagi checlist tu.. email saya fara88@ymail.com

    ReplyDelete
  57. Salam. Sy mommy to be on August, in shaa Allah. Kalau x keberatan, blh email kt sy full ch3cklist. cikfizazaini@gmail.com.
    Terima kasih

    ReplyDelete
  58. Salam, thanks for the details checklist. Kalau x keberatan boleh email kat sy tak. Thanks in advance
    kintomey@gmail.com

    ReplyDelete
  59. Salam, thanks for the details checklist. Kalau x keberatan boleh email kat sy tak. Thanks in advance
    kintomey@gmail.com

    ReplyDelete
  60. salam sis . kalau tak keberatan, boleh tak sis emailkan checklist tu ?
    sangat berguna dan senang nak refer nanti .
    Terima kasih sis .
    email : suraya.anton@gmail.com

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen!