About Us

Friday, November 20, 2015

Bercuti ke sabah 2015 (Kundasang – K. Kinabalu)- itinerary day 3- Part 1



View Puncak Gunung Kinabalu Di pagi Hari

Part paling best yang saya tunggu-tunggu dari time sampai kundasang. Nak tengok puncak gunung kinabalu! Tapi, bukan setiap masa tau boleh nampak gunung kinabalu ni. Korang  hanya boleh tengok pada awal pagi dalam pukul 6 pagi hingga sekitar pukul 8.30 pagi macam tu jer. Lepas tu dah kena tutup dek awan. Yang boleh nampak lepas dari time tu hanya kaki gunung sajor. Silalah bangun awal, kalau tak nak melepas tengok depan2 keindahan gunung kinabalu ni. Hihi….saya memang doa sangat2 yang pagi tu tak hujan sebab nak tengok gunung kinabalu. Kalau hujan pun, susah jugak nak nampak. Debar o.. tunggu pagi esok. Tapi excited. Gigih kunci jam banyak2 waktu sebab  takut tak terjaga. Hahaha..sini subuh awal tau. Pukul 4.45 pagi dah masuk waktu subuh. Memang kena bangun awal dari dekat semenanjung untuk solat subuh. Kalau takut terlepas view gunung kinabalu silalah jangan tidur lepas subuh.

Alhamdulillah...tertunai hasrat hati nak tengok gunung kinabalu!

tara!!!



jam 6.14 pagi

Jam 6.26 pagi

Jam 6.53 pagi


Kiteorang tengok gunung kinabalu ni dari depan bilik je sambil breakfast. Suasana dia subhanallah..tak terucap dek kata2. Beautiful scenery!  Kalau korang memang yang jenis sukakan kehijauan, memang korang akan double triple jatuh cinta! Sampai sekarang saya still rindu suasana pagi dekat kundasang. Rindu nak ke sana lagi.

Breakfast sambil mengadap gunung kinabalu.








pemandangan gunung kinabalu dari tepi jalan

Bumbung2 kedai yang nampak tu la pekan kundasang. Kecik je pekannya. Tak banyk lot kedai


Lepas puas mengadap indahnya gunung kinabalu di pagi hari dari depan bilik, kiteorang terus gerak keluar untuk jalan-jalan area Kundasang ni. Banyak tempat yang nak kena pergi melawat dekat sini before kiteorang gerak balik semula ke K.kinabalu petang nanti.


KINABALU PINE RESORT

Salah satu hotel yang femes dekat kundasang ni sebab resort ni cantik dan banyak pokok pine. Boleh fe feeling ala2 duduk dekat oversea. Hihi…kiteorang tak stay sini tapi masuk just nak tengok kawasan dan ambik gambar dari dalam ni. Nak jugak tengok view gunung kinabalu dari sini. Kinabalu pine resort ni tak jauh dari roundabout dekat pekan kundasang. Menghala ke jalan nak ke Ranau.




 rumah2 dekat sini semuanya atas bukit







Desa Cattle Farm

Atau nama lain desa dairy farm. Lokasi dekat atas bukit. Dari roundabout dekat pekan kundasang memang boleh Nampak signboard ke Desa cattle farm. Ikut je signboard tu.

Operation hour : 8.00 am- 5.00 pm
Bayaran Masuk; RM 4/ seorang

Lokasi dia memang dekat kaki gunung kinabalu. Memang cantik! Sini kan orang panggil ala2 New Zealand Malaysia. Memang tempat wajib pergi kalau datang ke kundasang ni. Tapi kalau nak dapat view yang cantik, ramai yang suggest datang sebelum pukul 8.30 pagi. Sebab boleh Nampak puncak gunung kinabalu. Kalau nak tengok diorang perah susu kena datang petang. Tak silap dalam pukul 2-3 petang time diorang perah susu.

Sayangnya, time kiteorang datang lembu semua tengah pagut rumput jauh dari pagar. Haha..tak dapatlah nak ambil gambar berlatarkan lembu banyak2. Semua jauh2 ke belakang. Memang dalam gambar tak clear pun nampak tapi kiteorang tetap puas hati dapat datang sini. Lama jugak kiteorang spend time dekat sini. Breakfast dekat sini je sebab ada café sekali. Boleh minum susu fresh dari ladang! Sedap. Tambah pulak sambil makan sambil tengok pemandangan yang cantik. Hijau jer..dengan suasana Sejuk2 lagi..memang heaven!




















Kiram’s Village

Kiram’s village ni tak jauh dari desa cattle farm. Sebenarnya, sini kawasan chalet penginapan jugak. Tapi yang unik dekat sini konsep dia chalet dalam taman. Banyak pokok bunga. Rekabentuk chalet pun cantik. Ala english style gitu.  Nama2 chalet dia pun cute2 jugak tau. Mushroom la, tomato la..hihi. Cute!. Lokasi pun atas bukit. Tinggi. Sejuk je suasana dekat sini.









6 comments:

  1. wah...bestnyer..tenang je tgok...subahanaallah..cantik sngt...

    ReplyDelete
  2. cantik panorama, teringin nak pegi gak suatu hari nanti...

    ReplyDelete
  3. Tq akak...saya baru nk plan pegi kundasang. Blog akak byk membantu..��

    ReplyDelete
  4. Subhanallah...mmg cantik wak snap poc tu...

    ReplyDelete
  5. Subhanallah...mmg cantik wak snap pic tu...

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen!