About Us

Friday, December 18, 2015

Tips Ke sabah



Planning

Ni benda paling penting! Kena ada planning. Kalau bukan jenis biasa dengan kawasan dekat sana. Kena study  sikit la. Lagi baik kalau korang buat siap2 buku notes unuk percutian dekat sana supaya semua benda jadi smooth je. Write down siap2 list tempat korang nak pergi, tempat makan yang best dengan hotel & transport korang sepanjang dekat sana. Kalau pergi time public holiday or school holiday pastikan booking awal.

Hotel

Sini banyak hotel. Tak perlu risau. Dari yang bajet rendah sampai bajet tinggi semua ada. Tapi nak booking hotel selain dari survey dekat agoda, Booking.com or website lain, try jugak call or tengok website hotel. Untuk hotel bajet, kadang2 rate dekat hotel lagi murah. Dekat sana, semua hotel yang kiteorang stay booking melalui hotel kecuali hotel Tang Dynasti Park je melalui Booking.com. 
Lepas tu, sila google map hotel yang korang pilih nak stay tu. Tengok dekat kawasan mana. Apa tempat yang dekat around hotel tu. Ada parking ke tak. Dekat sini orang cakap malam2 pun polis saman kalau main parking jer merata. So, sila berhati2. Belilah kupon parking kereta kalau perlu. Macam kiteorang hari tu sewa kereta, tuan kereta sewa tu dah bagi 1 kad parking dekat kiteorang. Hihi..senang. Rasa korang boleh request la dekat tuan sewa kereta tu untuk tolong  belikan kupon parking kereta dekat korang. Kalau sewa kereta, better cari hotel yang provide free parking la dari yang parking awam. Macam kiteorang malam first tak sewa kereta so tak kisah. Masa balik dari kundasang, memang cari hotel yang bagi free parking (multiple car park). Senang.
Kena tau jugak tempat-tempat menarik yang korang boleh pergi sekitar hotel. Lagi baik yang setakat walking distance jer. Senang nak gerak. Macam kiteorang first day, nak pergi pulau2. So carila hotel yang boleh jalan kaki je gi jesselton jetty tu.  Yang less dari 10 minit walking distance.

Jarak hotel kiteorang dengan terminal ferry jesselton jetty. 10 minit je jalan kaki.


Mount kinabalu hotel ni memang atas bukit. Tapi jarak dengan pekan kundasang tak jauh. Kalau drive dalam 5 minit je. Turun bukit memang terus masuk pekan kundasang. ( kawasan KFC)


Tang Dynasty Park Hotel ni dekat dengan muzium sabah. Dalam 5-7 minit je drive.



Activity

Kalau pergi sabah memang korang akan dapat pakej 3 in 1 sekali harung. Hihi..maksudnya, dapat  tengok laut, gunung & tempat menarik yang lain termasuklah makanan best & shopping! . Untuk itinerary ke sabah, boleh refer entri saya sebelum ni. Mostly dekat sabah ni banyak tempat boleh melawat. 4 hari 3 malam pun tak cukup nak melawat semua tempat. Huhu..


Kalau pergi ke taman laut tun abdul rahman, pulau sapi, pulau manukan & pulau mamutik tu, please bawak makanan sendiri. Boleh tapau dekat Jesselton jetty je. Sana banyak kedai makan & kedai jual air. Sebab harga makanan dekat pulau2 tu sangatla mahal.

Kalau korang tidur dekat kundasang, bawakla sweater dengan stokin kalau badan jenis tak tahan sejuk sebab dekat sana malam sangat sejuk. Tambah2 kalau time hujan.Bawak la losyen panas ke apa. In case kalau tak tahan sejukla.  Lepas tu kalau nak tengok view gunung kinabalu di waktu pagi around pukul 6.15 pagi – 8 pagi k. Ni waktu paling cantikla.

Kebanyakan tempat2 nak melawat dekat sabah ni semuanya berbayar. So, better korang buat bajet list siap2 harga tiket yang nak kena bayar untuk setiap tempat tu. Untuk baby free je. Untuk harga tiket semua boleh refer entri saya sebelum ni.


Study Map


Orang cakap zaman sekarang dah ada waze, gps semua buat apa nak study map lagi? Hmm… ni penting tau korang. Study map bukan semata-mata nak tahu arah ke tempat kita nak pergi tapi mudahkan kita nak susun jadual activity dekat sana. So, takdela kita bazir masa macam tu jer dengan aktiviti banyak tergendala.

Saya siap print map lagi lepas tu bulatkan mana kawasan yang nak pergi. Bila dah ada map, senang nak plan & budget masa. Mana kawasan yang dekat2 boleh pergi sekali harung jer..hihi



Makanan


Saya bawak je minuman 3 in 1, biskut & roti dari semenanjung masa fly ke KK. Sebab before tu ada google2 orang cakap dekat KK susah nak jumpa roti. Even dekat 7e pun susah jumpa. Hihi..Sebab bawak baby, so bawak je roti & biskut siap2 dalam beg senang bila lapar time travel lebih2 lagi masa dekat Kundasang & Ranau.

Tapi kalau korang malas nak bawak, boleh je beli dekat Giant Kota Kinabalu. Sana ada roti. 
Dekat KK tak perlu risau sebab kedai makanan halal banyak. Banyak choice. Harga makanan kalau seafood memang murah. Boleh makan seafood puas2 dekat sini. Hot spot untuk makan seafodd dekat sini, dekat area anjung senja, pasar philiphine ( tapi kena hati2 sikit pilih makanan. Better pilih makanan yang fresh & suruh diorang masak la..), dekat waterfront. Yang waterfront ni sebelah pasar besar dekat KK. Situ diorg bukak gerai2 khemah je malam2. Ramai jugak yabg cakap sini sedap dan murah.  Semua ni dekat tepi laut. Hihi.. Makanan lain yang bukan seafood  bagi saya agak mahal la. Tapi still boleh diterima.

3 Tempat yang jadi tumpuan untuk makan seafood waktu malam. dekat2 je tempat dia. semua tepi laut. Harga pun murah. 


Kalau pergi pasar philiphines jangan lupa makan chicken wings dia. Sedap. Hihi..

Yang agak susah masa dekat Ranau & kundasang. Masa kiteorang ke poring hot spring, memang ada deret kedai makanan depan tu. Tapi ada yang halal ada yang tak.  Ada satu kedai tu memang pemilik dia orang islam. Makanan memang halal. Tapi harga memang mahal la maybe sebab dekat ranau ( area hot spring ) tu susah nak dapat makanan basah. Nasi goreng ayam dia just letak ayam masin je ketul2 kecik je. ( ayam yang diorang keringkan buat macam ikan masin). Huhu…telur mata pun sebiji RM 2.50 ke RM 3 tau! Kalau dekat spa ikan tagal banyak sikitla jual makanan ringan. Harga buah potong jual dekat situ pun consider murah lagi.

Dekat pekan ranau ada restoran makanan islam. Bolehla korang makan dekat sana kalau ke Ranau-kundasang. Jarak dari pekan kundasang lebih kurang 20 minit macam tu. Pekan kundasang ada satu dua je kedai makan. Tapi kedai makanan islam ke tak saya tak pasti sebab kiteorang memang tak makan dekat situ. Dekat kundasang ada KFC so kiteorang makan KFC jer. Kenyang. HIhi…Breakfast boleh ambik dekat hotel or korang breakfast je dekat cafe Desa cattle Farm. Sini takde jual nasi2 tapi adala menu2 macam roti sosej & sandwich untuk breakfast. Boleh breakfast sambil mengadap gunung kinabalu di pagi hari. Memang cantik view dari depan caf√© ni.

Cafe dekat desa cattle Farm




Setakat ni, ini jer tips yang ada. In sha Allah saya akan update lagi dekat sini kalau2 ada lagi tambahan tips yang boleh saya kongsi untuk korang yang plan nak bercuti ke sabah. Semoga bermanfaat. 

+ Boleh klik tag "sabah" pada entri bawah ni untuk semua update pasal percutian kami di sana atau baca dekat link bawah ni

Itinerary Sabah- Day 1
Itinerary Sabah- Day 2
Itinerary Day 3- Part 1
Itinerary Day 3- Part 2
Itinerary Day 4
Review Hotel Mount Kinabalu 
Tips Ke sabah 
Planning & Bajet ke sabah

21 comments:

  1. Bgus tips imah..sngt2 membantu..

    ReplyDelete
  2. Salam,

    Kami menyediakan perkhidmatan kereta sewa Axia Auto RM100/day. Selesa & jimat minyak. Kenderaan lain dan perkhidmatan pemandu juga ada. Call/watsapp 014 201 1144 untuk tempahan.

    Terima kasih

    ReplyDelete
  3. Salam.. Hotel yg utk 1st day tu awk request utk early checkin ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. Tak. saya just simpan barang je dekat situ. Lepas tu terus gi jetty nak ke pulau

      Delete
  4. Salam, boleh sy tahu berapa budget semua sekali exclude tix flight ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM 1k lbh sikit utk 4 hari 3mlm termasuk belanja dekat sana. If tix + hotel saja dalam RM 700 ++.

      Delete
    2. Kalau hotel dekat kk and kundasang rate dia berapa eh kak ? And kalau nak sewa kereta pulak kalau sehari berapa ? Maaf akak banyak tanya hehe sy baru je book tix flight ke sabah untuk next year. So tengah survey sekarang ni and blog akak saaaangat membantu ! ��

      Delete
    3. Kereta klu viva auto lbh kurg RM 90 sehari. Rate hotel dkt kundasang bnyk dr yg murah sampai yg magal. Blh refer booking.com atau agoda utk harga hotel. Untuk crita penuh spnjg saya di sabah blh klik link "sabah"

      Delete
    4. Rate hotel dari rm 80 rngt semalam.

      Delete
    5. Rate hotel dari rm 80 rngt semalam.

      Delete
  5. assalamualaikum...ada no contact kereta sewa tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ada bg nmbor dlm entri kereta sewa dkt sabah. Nak senang klik tag "sabah" bawah entri saya. Akan kluar smua entri pasal sabah

      Delete
    2. Saya ada bg nmbor dlm entri kereta sewa dkt sabah. Nak senang klik tag "sabah" bawah entri saya. Akan kluar smua entri pasal sabah

      Delete
  6. puan nk tye..sya ade book desa world hotel/nabalu kundasang resort...yg mne lg ok lg hmpir dgn gunung?perlu ke sya book untuk smpi 3 mlm di sna?mngkin cukip 2 mlm jer?1 mlm di kk...?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa cukup 2 malam. 1 malam lagi di KK.Oh saya xpasti nabalu kundasang resort dekat mana. Ikut citarasa masing2. kalau sukakan nature boleh stay dekat dgn gunung.

      Delete
  7. Seronoknya baca pengalaman dan perkongsian dari uols..one fine day nak bawak family ke sini. =)

    ReplyDelete
  8. Hi,sesapa dtg ke Kota Kinabalu Sabah,yg ingin mencari kreta utk jalan2 area kota kinabalu atau trip ke kundasang,boleh WhatsApp sy 01126899385..sy ada membuat trip ke smua area kota kinabalu termasuk trip ke kundasang..

    ReplyDelete
  9. Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan...

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Antara Kelebihan kami:

    Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..
    a) Nissan Urvan RM230 sehari
    b) Toyota Innova RM200 sehari
    c) Toyota Avanza RM160
    d) Nissan Grand Livina RM170
    e) Proton Exora RM150
    f) Produa Alza RM140
    g) Toyota Vios RM160
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM150
    m) Viva 660 RM70

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Antara kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    Hubungi kami
    0163751978
    Boleh Call atau Whatsapp


    ReplyDelete
  10. Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan...

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Tel : 0129600702 / 0163751978
    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Kami menyediakan Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..

    a) Nissan Urvan RM230 sehari
    b) Toyota Innova RM200 sehari
    c) Toyota Avanza RM160
    d) Nissan Grand Livina RM170
    e) Proton Exora RM150
    f) Produa Alza RM140
    g) Toyota Vios RM160
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM150
    m) Viva 660 RM70

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    *Screenshot iklan ini sebagai voucher Diskaun dan whatsapp ke nombor di bawah*

    Hubungi kami
    0129600702
    0163751978
    Boleh Call atau Whatsapp


    ReplyDelete
  11. Kereta Sewa Afra Kota Kinabalu
    Kereta Sewa Serendah RM70/day *terma dan syarat
    Whatsapp : 0128031380 untuk tempahan
    Whatsapp : 0128031380 untuk tempahan

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen!