About Us

Monday, December 7, 2015

Bercuti ke Sabah 2015: Review Mount Kinabalu Heritage Resort & Spa, Kundasang, Sabah



Sebenarnya, ada cerita kenapa saya beria sangat nak stay dekat hotel ni. Hihi..Saya teringin datang sini lepas tengok drama “dejavu di kinabalu”. Yang Aqasha, Tiz zaqiah dengan Nazim Othman berlakon tu. Mula2 tengok dah jatuh cinta dengan kundasang sebab view kundasang dalam drama tu sungguh ohsem. Dapat pulak tengok diaorang panjat gunung kinabalu. Cantiknya. Time tu berangan jugak nak panjat gunung kinabalu ni tapi sekarang ni bye2 la... Haha..stamina tak cukup kuat nak panjat naik. Masa tu dah berangan kalau datang kundasang nak stay dekat chalet yang Tiz dgn Aqasha stay dalam hotel ni. Sebab tengok dalam drama banyak scene tempat cantik2 dekat hotel ni  ( dulu nama hotel ni Hotel Perkasa).


Alhamdulillah..bila sampai rezeki nak ke sana, (Hasrat tertangguh bertahun-tahun) memang terus google balik hotel ni. Alhamdulillah…masih lagi beroperasi dekat Kundasang Cuma dah tukar nama jadi Mount Kinabalu Heritage Resort & spa. Kalau tengok rating dekat agoda or booking.com, rate dia sederhana. Tapi, sebab saya nak sangat stay hotel ni tawakal je la masa booking. 

Resort ni ada dua bahagian. Satu bahagian hotel. Satu bahagian chalet. Yang bahagian chalet atas bukit sikit kena naik jambatan gantung nak ke sana. 


Jambatan Gantung untuk ke chalet

Orang cakap Bilik hotel yang best untuk view adalah chalet no.  11,12.13& 14. Tapi paling best view chalet no. 13 sebab duduk depan pintu bilik je dah dapat tengok gunung kinabalu yang cantik tu. Tapi masa saya datang chalet No. 13 tengah renovate. So, saya ambik chalet No. 14. sebelah dia je..hihi. 

Harga kalau dekat agoda masa kiteorang nak datang tu dekat RM 300 semalam. Tapi sebab kiteorang guna husband punya GLC rate, dapatla RM 199/ night untuk chalet.


Ni bilik kiteorang. Sampai time lepas hujan. Hihi....berkabus kan nampak dekat luar tingkap tu.  Kalau pilih stay dekat chalet ni lepas tu nak pulak ambik chalet yg view pling cantil tengok gunung kinabalu, kena kesabaran tau. Sebab korang kena gigih panjat tangga untuk naik ke chalet. Sebab chalet yang clear view nk tengok gunung kinabalu, paling tinggi kot. Hahaha...gigih kiteorang panjat tau. 

Saya xde ambik sangat gambar dalam bilik. So, meh pinjam gambar agoda. 



Ni bilik untuk chalet. So far, bagi saya bilik dia ok jer. Masih lagi design lama la. Sebab toilet dia masih tiles biasa. Air sejuk ya amat. Hahaha...sebab sini sejuk kan. Mujurla water heater dia function. Air cond memang takde sebab sini tak payah pakai air cond dah memang sedia sejuk. Malam2 boleh tidur berlapis siap pakej pakai stokin tambah2 kalau kena time hujan. Tengok pada ketahanan badan masing2 la pada sejuk. Hihi...

Lepas tu takde almari nak sangkut baju. Ada bagi tempat sangkut baju dekat dinding jer. Tapi masa kiteorang datang bilik bersih. katil pun ok. Sedap jer tido. Bagi kiteorang ok jer bilik dia sebab paling penting view dekat luar cantik! Lepak2 depan bilik tengok pemandangan indah memang best sangat. Tapi tak tahula kalau sekarang ni dia dah upgrade bilik sebab masa kiteorang datang bilik sebelah tengah renovate. maybe tengah kasi cantik kot. Hihi...

Benda paling best dekat sini yang buat saya tak menyesal sikitpun pilih resort ni sebab landskap dia cantik sangat! lepas tu view dari depan bilik masha Allah cantik. Boleh tengok gunung kinabalu tanpa ada halangan apa2 bangunan or rumah orang dekat depan. Sebab hotel ni kedudukan dia tinggi dari hotel lain area situ. Puas hati nak tengok bukit bukau & gunung. Takde apa yang halang. Haha..

Jom  layan gambar2 kiteorang dekat sini. 









Chalet kiteorang atas sini tapi hujung kanan sekali. No. 14 . Hihi..










Rindu nak lepak dekat sini sambil mengadap  gunung kinabalu. Sangat clear tanpa nampak atap2 rumah orang. Hihi...




Jalan nak ke chalet kiteorang yang hujung sekali. Kalau malam2, sini ada lampu jalan. Jangan risau. Memang aman & tenang je dekat sini.














Sini la tempat banyak scene dalam drama dejavu di kinabalu. Dekat sini cantik gila view kalau tengok gunung kinabalu  pagi2. Kira tengok sun rise la. Pastikan tengok around pukul 6 pagi hingga pukul 8 pagi ok.





Pemandangan bukit bukau yang sangat indah dari atas ni. Even time ni dah tengahari tapi udara still rasa sejuk.







Dalam gambar ada yang tak berapa clear sebab ada yang di ambik lepas hujan. Hihi..Tapi pemandangan bukit2 dari sini memang cantik. Untuk yang sukakan ketenangan. Suka  Style chalet atas bukit  (macam dal hutan) bolehla datang sini.

Ni details hotel ni

MOUNT KINABALU HERITAGE RESORT & SPA


8 comments:

  1. bestnya.harga boleh guna gcl tu yg penting.boleh la survey utk bcuti nti

    ReplyDelete
  2. subhanallah.cantek sungguh pemandangan kat sana..

    ReplyDelete
  3. rindunya kundasang! 2tahun duk sabah xpuas lagi jalan2 sana.

    ReplyDelete
  4. nyamannya suasana kat sini kan.. sejuk pun sejuk

    ReplyDelete
  5. Hai...boleh saya tahu mcmana nak dapatkan GLC? Untuk staff goverment kan?

    ReplyDelete
  6. Lawanya imah oiii. Aduiii malam ni mimpi kinabalu la hehehhe

    ReplyDelete
  7. Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan...

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Antara Kelebihan kami:

    Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..
    a) Nissan Urvan RM230 sehari
    b) Toyota Innova RM200 sehari
    c) Toyota Avanza RM160
    d) Nissan Grand Livina RM170
    e) Proton Exora RM150
    f) Produa Alza RM140
    g) Toyota Vios RM160
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM150
    m) Viva 660 RM70

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Antara kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    Hubungi kami
    0163751978
    Boleh Call atau Whatsapp


    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen!