About Us

Wednesday, July 31, 2013

Dah Rasa Lega Sikit . Perihal Buku Merah


Alhamdulillah…selamat dh appointment dengan doctor dekat Hospital Klang semalam. Kenapa Hospital Klang? Sebab time saya bleeding  hari tu dah tak tahu nak refer hospital mana dekat shah alam. Dah blurr campur risau dengan husband pulak yang drive. Dia just  tahu hospital Klang je. Dia baru 4 bulan dkt sini, banyak lagi tempat & jalan yg dia xtahu. Klang tu dia tahupun sbb site dia dkt sana.  Lagipun dari shah alam ni nak ke sana xjauh.  Saya takleh fikir apa-apa.  Lagipun banyak yang cakap untuk kes-kes emergency better refer hospital goverment. Alhamdulillah…time dekat emergency room hari tu dengan time saya check-up dekat O& G semalam service ok & cepat .Nasib saya jugak kot tak perlu tunggu lama2 dan xjumpa lagi nurse yang garang. Hehe.. Xsampai sejam semua settle. Kalau tahu, xyah ambik cuti semalam. Ambik half day je. Tapi xpela….cuti rehat saja dekat rumah.Rasa rugi pulak ambik half day time bulan puasa sbb balik awal. Hehe..

Time menunggu tu sempat jugaklah sembang2 dengan dua akak ni. Sorang tu baru lepas gugur tapi lepas 2 minggu lebih darah still xberhenti turun. Dengar pengalaman dia gugur tu mg rasa kesian sangat & ngeri pun ada. Dapat pulak dia cakap darah turun laju mcm air je..huhu. Takut! Dia dah 2 kali gugur, tapi dah ada anak 4 orang dah. Dia bagtau tiap kali dia pregnant, mmg dia kerap bleeding tapi Alhamdulillah…anak dia 4 orang tu lahir dengan selamat. Rezeki dia kan….walaupun selalu bleeding time pregnant, dan doktor selalu cakap rahim dia xkuat, selalu ada komplikasi,  4 orang jugak anak yg lahir dari rahim dia. Kuasa Allah SWT….

Yang sorang lagi akak nipun dah 2 kali jugak gugur. Dah ada anak sorang. Tengah mengandung anak yang ke-2 skrg (patutnya dah yg ke-4). Sama jugak..dia selalu bleeding time pregnant. Tapi bukan brownish spotting la, fresh blood.  Usia kandungan dia skrg ni pun lebih kurang saya. 2 bulan lebih. Harap2 kandungan dia kali ni baik2 dan sihatlah. Dengar pengalaman dia kena D&C masa dia gugur first time dulu mmg kesian sbb lepas dari D&C tu dia mcm kena infection. Habis jadi gatal2 & allergic. Jadi xselesa sbb tu masa dia bleeding  time dia pregnant kali ke-3 tu dia harap kalau janin tu nak gugurpun, biar turun sendiri..dia xnak kena D&C lagi. Alhamdulillah…kali ke-2 dia gugur tu,semua  turun naturally. Kali ni mmg dia berharap yang benda lama xjadi lg. Time scan semalam pun semua ok.

Oh..cerita pasal orang, saya mcm mana pulak kan? Alhamdulillah….check semalam semua ok. Tiap kali dapat tengok si kecil time scan selalu saya rasa xpuas.   Hehe…..Kali ni dah nampak dah mana part badan dia, mana kepala dia walaupun masih kecik. Before ni scan xnampak sangat. dapat  tengok heart beat dia pun rasa sgt terharu. Besarnya ciptaan mu Ya Alllah. Cuma EDD dah berganjak lagi ke depan. Kalau ikut LMP dah 10 minggu 1 hari. Tapi LMP xleh diguna pakai untuk saya sbb saya irregular period kn. So, doktor kira usia kandungan based pada scan. Ikutkan time scan 2 minggu before ni patutnya dah 9 minggu 1 hari tapi smlm dr scan baru 8 minggu 5 hari. Xpela…..lari 3 hari. Asalkan semuanya baik2 saya dah sangat2 bersyukur. doa saya semoga dia sihat. sempurna dan selamat lahir ke dunia ni. 


Hasil scan semalam.


Nurse dah suruh buka buku merah dah dekat Klinik kesihatan terdekat.  bukan buku merah buat masa dah 12 minggu ke? Tapi nurse tu suruh buat awal plk.saya sebolehnya nak check-up dkt private. Senang tak yah ambik banyak cuti. Boleh gi time weekend, time luar office hour. Saya ni keja swasta manala banyak cuti. 18 hari je setahun. Tapi tolak  masuk keja start bulan 3 hari tu dh tinggal berapa hari je. Kalau time off pun boleh 2 jam je. Selalu org cakap KK tu kekadang menunggu dr pagi sampai tengahari barulah settle semua. Confirmla kena ambk cuti xleh time off kn.

Camne erk?
 Takpe ke xde buku merah kalau kita planning nak bersalin pun dkt private or semi government?
 Kalau tetiba nak gi bersalin kat government xleh erk kalau takde buku merah tu?  
Ada org  cakap kalau ada kes emergency or kes  tertentu hospital private pun akan tolak pada  hospital government. so..kalau xde buku merah xleh g la erk?
Saya plan nak buat jugak buku merah tu , check-up  beberapa kali dekat KK then lepas tu check-up dkt private. xpe kan macam tu? If apa2 kes leh refer government nye klinik/ hosital balik sbb dah ada buku merah. Ada yg bagitau kalau first pregnancy lagi2 la kena ada buku merah sbb senang dr nak pantau if ada apa2 kes.

p/s: cerita ni saya tulis dkt blog. Tidak di FB yg boleh dibaca oleh semua kenalan. Bagi saya, awal2 ni diam je dulu. Tapi ad jugak kawan2 yg dah tahu. cuma saya mintak diorg jgn hebohkan. sedara mara & officemate pun amai yg xtahu. Belum bersedia nak share dgn semua org. Blog ni tempat saya menulis segala catatan hidup. Satu terapi jiwa bagi saya. hobi jugak.

37 comments:

  1. klu cadang nak bersalin private..xda xpa kot buku merah..buka dgn doktor swasta buku putih..tp selalu first baby mmg batter buka juga buku merah..try tanya KK dlu nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula..rasa kena buat jgk buku merah tu

      Delete
  2. imah, lin bru bukak buku merah 2 mggu lpas...ms tu dh 15wks++...sbenarnye ikut pengalaman kawan2, dorng kata nurse akan marah kalo bukak buku merah slepas 12wks, tp lin gi kat klinik kesihatan ampang tu nurse baik je tak marah2...ehehe...buku merah better bukak wlpn nak bersalin kat private, in case kalo private nak refer ke gov ke kan...mcm yg imah mention dlm entry ni :) lin pn so far check up kat private tp bukak je buku merah, sbb tak decide pn lg nak deliver kat gov ke private...btw, just nak share..lin skrng check up kat klinik medina, tmn melati...lin suka check up kat sini sbb every time check up, doc akan scan 4d...so mmg nampak jelas baby...sronok! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O..ya ke. takut plk imah kalau dpt nurse garang. kang marah plk lmbt2 buka buku merah tu. hehe..o..tu la imah pun cdg buka buku merah tu then check up kat private. Tq for info =)

      Delete
  3. kira untung jgk la cuti imah 18 hari...lin dpt 10hari je stahun... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke..ingt imah lg sikit. xpe..nnti lama2 keja naik kan cuti tu. Imah dlu first year keja 14 hari. lpas setahun baru naik 18 hari

      Delete
  4. imah, bukak buku merah kena plg awal bila dapat tau pregnant.. kalau dah lebih 12 weeks baru nak bukak, mmg kena marah nanti.. buku merah ni penting sgt2 kalau kes kita kena refer ke hospital gov.. malah katanya kalau kita takde buku tu, sesetngah hospital xnk terima. sebab takde rekod pregnancy kita kan.. mmg betul, sesetengah private akan tolak kes yang tak mampu dorg handle@berisiko tinggi ke govt.. jadi kat situ ptgnya buku merah... tapi kawan sy ada je yang buat buku merah, then, checkup beberapa kali je kat KKIA, selebihnya kat private je.. bergantung pada pregnancy kita jugak.. kalau takde pape prob, buleh on ngan private je.. sal masa checkup lama, rasanya kalau lebih 2 jam, kat klinik kerajaan buleh mintak time slip.. macam sy pun, biasa gi klinik, sy guna personal time off yg 2jam tu je.. kalau lebih 2jam sy akan mintak time slip.. :) harap membantu imah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke. Imah hari tu sbb selalu turun darah tu gi hospital diorg xsuruh plk buka buku merah. skrg ni baru suruh. ok..lepas ni nak gi buka la. tunggu lepas raya. tula..time slip kalau dkt swasta ni just boleh utk 2 jam je. kala lebih kena ar ambik half day. Takpela..utk baby xkisah dh. rasa mcm nak wat check up dua2 kot. private & KK. Tq tau membantu kekeliruan imah ni. hehe =)

      Delete
    2. haritu sy gi hospital, dapat time slip 4 jam.. dari pukul 8-12.. hehehe.. masa tu ingat dah nak kena korbankan cuti dah.. alih2 dapat time slip yg masa panjang.. tp kalau kurg 2jam, guna personal time off je.. senang.. biasa kalau ramai, kena g awal.. macam sy, KKIA bukak pukul 8.15, kul 7.30 konpom ada kat sana dah.. setakat ni mmg no giliran tak pernah lagi dapat lebih dari no 3.. :)

      Delete
  5. take care yang.. jangan lasak2 k.. :)

    doakan sy cepat pregnant tau. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome. In sha Allah..nnti sampai turn awak pulak. Amin.. =)

      Delete
  6. boleh je check up kat private tp ms nk buat buku pink tu, pergi KK..then lepas tu wat monthly checkup kat klinik private. sebab klinik private pn nak tgk buku pink tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. o..ya ke. ok2..imah dh tnya dh dkt klinik private dia kata boleh je buka buku pink dkt gov then check up dgn diorg. Tp diorg pun ada buku pink tp bukan yg KK punya la..hehe

      Delete
  7. imah, xpe. checkup swasta tp bersalin kt govt. govt sekarang xkisah dh buku tu merah ke hijau ke kuning ke, yg penting kt buku tu complete dgn rekod kita time pregnant...sy confirm ni sbb sy sendiri dh call hosp govt time pregnant dulu untuk pengesahan..

    saya pun checkup swasta tp bersalin govt..no hal lh:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O..wa...sukanya dgar berita ni. hehe..klu cmtu xpela kan kalau imah buka buku pink tu then terus check up dkt private. tq tau! =)

      Delete
  8. Alhamdulillah....congrats imah...semoga imah n baby sihat2 selalu...take care ya...

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah...baby keep.going safe ok dlm womb mama ok... :)insyallah xde pe2...

    Pasal buke pink..mcm nurin de problem tang darah..jenis darah..so.mmg xkn dpt bersalin swasta..si mmg kene govm...so.mmg dh buat buku.pink kat seksyen 19...so far sana ok...mmg tiap kali g sana kene amik cuti..sbb lama sikit..tp.lama2 dh tau tektik sana..dirg suruh dtg kul 8 kiter dtg kul 10..sbb sama je abis dlm kul 12..so mmg comony xleh amik time off..lebih 2 jam kire halfday..so cuti jelah..hehehe..senang pk xyah lari2 n rush2.. sana pun ok..nurse ok n doc pun ok...cuma xdelah details mcm.wat kat klinik.kan..so.nurin setiap.bln pg kk n klinik swasta gak...so de dua checking...dan doc.kat.klinik tulis.di buku pink tu gak...

    If.planning bersalin swasta.blh je wat 3,4 kali je kat kk..jnji de buku senang.nnti if de.pe2 problem blkg hari..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. A"ah..betul2. buat je kan. At least apa2 jd dkt depan buku merah tu kita dah ada. eh pink erk org panggil buku tu? hehe...Tula..discuss dgn husband mcm nak gi dua2 je awal2 ni then..stop KK continue dgn private. if ada apa2 kes contiue private balik. hehe....samela kita kena ambk half day jugak xleh time off

      Delete
  10. Alhamdulillah....selalu ikut perkembangan kak imah...:-)

    ReplyDelete
  11. kita rasa imah kena buat jugak buku merah kat kk..kalau pape hal emergency,slalunya private akan tolak ke gomen hospital..mcm kita mula2 je buat kat kk,pastu kita cari klinik desa je utk follow up check up coz klinik desa cepat n xramai org..just my 2 cent dear..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah..betul2. so, lepas ni imah nak gi buat buku merah tu. Ramai yg suggest suruh buat ni..hehe. Tq membantu persoalan imah ni =)

      Delete
  12. tahniah imah.. :) jaga baik2.. imah dok mana? za kt klang/shah alam jugak. means kiter dkt je.. hihi..

    wat buku je, pastu leh je check kt private. so, bila bersalin kt gov pn, xde prob sbb ada buku. :)

    mkn suppliment skit bg rahim kuat k.. bykkn minum air, mkn kurma, kismis.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. shah alam..hehe. dkt je kita tp selalu jumpa dlm blog je kan. hehe...ok2. nnti imah g buat buku merah tu k. A'ah..betul..skrg mmg selalu amalkan makan kurma & minum bnyk air cuma bulan puasa ni harap2 xkurg air la..

      Delete
  13. Tahniah imah..better buat buku merah...kak aku yang no 1 dulu,tak buat pun buku merah masa mula2 mengandung...akhirnya ada masalah...kena tak boelh rujuk apa2...eh dekat swasta tak ada buku merah ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq ed. Tahniah utk ed jgk. hehe..mom to be dh kita kan. kejap je masa berlalu. ok..nnti ku gi buat.

      Delete
  14. dekat swasta adalah imah buku merah....hr2 aku g private ada je buku merah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. private punya buku merah xsama dgn yg dikeluarkan oleh klinik kesihatan. tp ad cakap boleh guna buku merah KK tu utk check up private. tp klinik aku nak gi ni buku merah dia mmg klinik yg buat tapi xpe..aku g jugak KK nnti

      Delete
  15. salam perkenalan dan tahniah sebab tak lama lagi akan menjadi sorang ibu. doakan saya dapat rezeki mcm ni jugak yer...

    Setahu saya member ada je g checkup kat private tapi 1st time memang diaorang g kat klinik kerajaan untuk dapatkan buku tu dan senang kalau ada apa-apa masalah.lepas tu g private pun ok je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan...terima kasih. In sha Allah..nnti nurul pun akan cpat2 ada rezeki anak. Amin...ok..bolehkan wat mcm tu. buka je dulu buku merah tu.

      Delete
  16. Imah no worries.. akak rasa co husband awak tu cover for medical 100%.. minta husband tanya hr dia utk further info ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. O..imah xrisau psl cover medical tu sbb mmg tahu dh cover yg risau if apa2 kes kemudian hari xleh plk nk g bersalin dkt gov sbb xde buku merah. Tq akak atas pendapat tu =)

      Delete
  17. take care dear...jgn aktif sgt 1st trimester ni...

    ReplyDelete
  18. hi imah,thx yer follow saya :) tahniah dah pregnant,saila pun bru pregnant 5 weeks.. before baca entry imah ni saila mmg plan nk bukak buku merah wpun saila check up kat private..lps baca komen2 kat sini diorg pun suggest bukak buku merah wpun kita check up private :)) ok jugak kita check up 2 tempat, maybe leh membantu lebih sikit utk kita ibu baru :)

    ReplyDelete
  19. yela nurse kerajaan ni memang ada yang kadang2 tu garang kan, tu buat kita rasa malas nak check-up kat klinik gomen, layanan diorang tu macam kita ni dok ngorat laki dia, haha..

    ReplyDelete
  20. salam. . .nk tumpang tnya. . klau dh 6bln lbih boleh x buat buku merah. . .sbb sblom ni xpernah check up mna2 klnik

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen!