About Us

Saturday, October 26, 2013

Bila Patut Beli barang Baby?


Dah nak genap 23 minggu dah usia kandungan sekarang ni..so memang rasa patut prepare dah sikit barang-barang baby. Tapi bila baca dekat internet/ forum mostly cakap bila kandungan 7 bulan ke atas baru beli. Takut jadi apa-apa yang tak elok. Asalnya, saya memang plan nak prepare barang baby masa dah cukup 6 bulan means dalam 24 weeks tapi bila fikir2 balik rasa xde masalah kot kalau dalam 5 bulan lebih dah beli sikit-sikit. Bukan apa, kalau dah time jalan-jalan dekat shopping Mall, sekali dah ada  sales barang baby, xkan tengok je kan? kalau ikut mak & mak mertua saya xkisahpun..kalau 5 bulan lebih nak beli pun ok dah. officemate pun cakap benda yang sama. Beli sikit2 supaya taklah teruk nak mencari barang time dah sarat nanti. Dari segi kewangan memang kami berdua  dah menabung awal. Since tahu pregnant mmg dah wat saving untuk baby every month, bukak akaun bank lain khas untuk baby jer. Orang tak kaya cam kami ni haruslah menabung dari awal, kalau hujung2 pregnancy baru menabung memang leh naik semput jugak. hehe...

Bila patut beli barang baby?
Kalau ikut cakap orang tua dulu2 memang time 7 bulan baru start beli sebab takut kalau pape jadi dekat kandungan si ibu sedih tengok barang2 baby yang dah beli. Satu lagi takut meroyan..Yelah..siapa nak benda tak elok jadi pada kita & kandungan tapi saya percaya pada "kun Fa Ya Kun"..kalau Allah berkehendakkan sesuatu tu terjadi, tetap akan terjadi tak kiralah masa tu dah 7 bulan, 8 bulan, 9 bulan.... Ia tetap terjadi tak kira walau macam manapun keadaan kita, bersedia atau tak. Rezeki tu ketetentuan Allah. Ujian & dugaan pun setia menanti di mana saja. Apa yang kita ada sekarangpun semua pinjaman sampai masa akan di ambil semula. Cuma bila tu wallahualam..Hanya Allah yang Maha Mengetahui. Bila ingat balik time mak saya  lahirkan arwah adik2 saya yang kembar dulu buat saya lebih yakin yang setiap sesuatu tetap akan terjadi kalau itu ketentuan Allah tak kiralah apapun perancangan manusia. Adik2 kembar saya meninggal masa dilahirkan. Ikutkan cakap doktor boleh selamatkan seorang tapi ketentuan Allah, takdirnya dua2 tak dapat diselamatkan. Tapi mak saya redha..sebab dia tahu Allah lebih sayangkan adik-adik saya. Syurgalah tempat mereka berdua. Sedih memang sedih tapi siapa kita nak lawan ketentuan Allah?

Sekarang ni malas nak fikir terlalu negatif, takut effect baby jugak. Always think positive dan percaya pada rezeki. Selalu berdoa semoga Allah lindungi anak ini, sihatkan dia, mudahkan urusan untuk saya lahirkan dia ke dunia. Memang besar sangat hasrat mahu menjadi ibu buat si kecil di dalam rahim ni.. Naluri ibu tu dah kuat sangat dalam diri. Sayapun tak yakin yang saya kuat kalau pape terjadi tapi apa yang mampu sekaang teruskan berdoa mintak yang terbaik. So, saya memang nak start beli sikit2 walaupun kandungan baru 5 bulan lebih sebab saya ada alasan sendiri. Nanti next entri saya story k?

Bila korang start beli barang baby ye?

Ikutkan pihak hospital, patutnya masa dah 28 minggu barang2 asas untuk ibu & baby dah patut siap sedia dalam bag dah sebab takut kalau tetiba bersalin awal ( premature baby). kalau boleh mintak dijauhkanla....tapi xsalah kan kalau kita bersedia dari awal dari kelam kabut last minute if pape terjadi? saya pun tak tinggal dekat dengan family. Family sendiri dekat kedah, family mertua dekat kelantan. First pregnancy, nak sambut anak sulung memang banyak yang tak tahu.

List barang baby dah prepare dah masa 4 bulan lebih. since 4 bulan lebih memang takde lagi keinginan tahap maksimum nak beli barang baby, cuma ada jugak survey2 harga dengan hubby. Tengok dan congak sendiri berapa peruntukan untuk baby & mommy masa melahirkan nanti. Tapi masuk 5 bulan lebih ni excited tu memang dah lebih sangat..hahaha...giler geram tengok barang baby yang kiut miut! itu belum campur lagi keterujaan tengok barang baby online. comel sesangat kot...

Pendapat korang macam mana?

12 comments:

  1. ima share la senarai list barang..
    kandungan yani pun 22weeks 3 day....
    mane taw bole refer2 list brg2 baby dr imah...
    ni email yani...
    nur.elyani@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. In sha Allah..nanti next entri imah share k..imahpun ambik dari google jugak cuma buat spreadsheet sendiri

      Delete
  2. ecah xde list lagi..imah boleh share x?sebab seriusly blur sangat sebab dalam kepala tahu baju n pampers jek..bila fikir nk breastpump la ape la terus giveup fikir..hehe

    pasal beli barang tu, bulan 11 ni banyak warehouse sales, walaupun masa tu ecah baru early 5 month tp dh plan ngn hubby nak gi beli sikit2..sebab masa dah sarat nnt percaya lah memang mengah dan xde mood nak beli sbb badan penat n sakit..ecah tengok pengalaman kawan2 la yg mengeluh sbb x beli awal...dh sarat baru nak beli feel die kureng sket sbb fikir nak prepare utk bersalin

    ecah mmg satu ape pon x beli lagi, x fikir lagi..mak ecah dah beli baju utk cucu die 2-3 helai!terkejut den..eksaited sangat mak..hehe

    pape pon, x salah kalo imah nak beli sekarang..slow2

    ecah dah macam buat blog entri kt komen imah ni...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. samela..imah masa dulupun blurr tiap kali tengok barang baby walaupun just survey2..kekadang cm pening jugak..rasa mcm bnyaknyer nak kena beli. hehe..so, list penting sebab takut ada yg tercicir or terkurang time membeli nanti. hehe

      Delete
  3. imah...mother in law aku dah start beli barang baby...hehhehhee...tak pe beli awal-awal....setiap kejadian semuanya sudah ditentukan olehNYA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..mak mertua dah excited tu! hehe..

      Delete
  4. Imah beli je skrg, beli yg basic aje dulu.
    Mmg betul kalu dh masuk 8 bln, dah x larat nk jln lame2.. Mcm saya..huhu..
    Stroller, car seat nnt leh beli after pantang even breast pump n botol susu pon same..
    Ikot je checklist yg imah ade tu.. 7 bln nnt brg2 mama ngan baby ke hospital dah siap2 prepare dlm keta tau..

    Good luck dear :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok2..hehe. mmg dah patut start beli sikit2 kan supaya tak mengah sangat2 hujung2 pregnancy nanti. huhu..thank you!!

      Delete
  5. tahniah imah!...masa tgh kuat n larat n ada sale, pergilah beli barang2 baby. Lima bulan kira okey dah tu utk mula membeli sikit2. Zaman kak leen dulu ikut style nenek, lapan bulan baru shoping...hohoho..kaki pun dah sembab..x larat. Serik. Bila anak no2 hingga 6..kandungan 5 bulan dah start tgk barang2 baby, shopping mall pun dekat dgn tempat kerja..apa lagi nak tunggu. So..good luck!

    ReplyDelete
  6. salam perkenalan...
    dah patut kot kumpul barang baby ckit2..nanti xdala kalam kabut n rasa beban nak beli semua serentak...
    jemput visit and follow me back ^_^
    http://wwweffafarhana.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. tahniah imah. dah lame saya tak jenguk blog. saya doakan awak dan baby sihat sentiasa. amin. :):)
    barang baby dah bole stat beli dah sbb dah 5bulan lebih kan. better beli yg penting2 dulu..atau dengan kata lain yang besar contoh breastpump, steamer, botol, baby cot (kalau nak beli).. nanti lepas tu baru beli barang2 yang kecik2 macam baju baby, barut, bedung, wet tissue,etc. memang akan pening kepala pon..ikot je checklist tu tapi yang penting untuk beg baby dan beg mama kena ready awal2. saya dulu nak masuk 36minggu baru nak packing beg..naseb baby keluar 5 hari selepas packing beg..phhewwwww! ;):) baju baby x yah beli banyak2 pon..sebab nanti dok recycle yang sama je..dan memang basuh hari2 kannn dan baby pon cepat je besar. alaaaa..kalo x cukup baju nanti, leh je mintak husband beli kan kejap daripada membazir tak sempat pakai..lagi la rugi kan. :(

    btw, all the best imah. enjoy your pregnancy moments. best kan? :):)

    ReplyDelete
  8. beli sikit2 xpe..farah tunggu 7 bulan juga baru beli..tp 7 bulan tu kira complete la..alhamdulillah dah 7 bulan beg sudah menanti dalam bonett kereta..hehe

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen!