About Us

Tuesday, November 19, 2013

Pregnancy check up: 6 Bulan


Sekejap masa berlalu, sekarang dah masuk 26 minggu. Tak lama lagi nak masuk 3rd trimester. Semoga semuanya dipermudahkan. Last week, saya gi check up untuk 6 bulan. Dan pertama kali jugak kena minum air gula. Alhamdulillah….ok. bacaan 4.1 je, so takde kencing manis. Berat naik lagi 2 kg. Tapi normal sebab after 5 bulan, memang boleh naik 2kg sebulan. Hari tu kena buat blood test lagi. Tapi result tak tahu lagi. Hope semua ok la..

Cuma ada satu je yang tak best sikit kali ni. Confuse pun ada. Before ni, doctor cakap kedudukan uri ok. Memangla tak tinggi, tapi tak jugak rendah. Masa buat detail scan hari tu pun sama. Sonographer tu siap tunjuk jelas2 lagi kedudukan uri. Memang kedudukan betul. Yang penting tak dekat atau tutup pintu rahim. Tapi untuk check up kali ni doctor cakap uri saya ada dekat bawah. Saya memang xnampak sebab gambar scan 2d kurang clear dari buat  detail scan hari tu. Memang risau jugakla….sebab time tu dah 25 minggu. Kenapa uri dekat bawah lagi? Huhu..



Tapi doctor cakap it’s ok. Normal kalau 28 minggu ke bawah uri bukan dalam correct position. Ada je orang yang jadi macam ni.  Time 28 minggu nanti baru uri patut dekat tempat yang betul. So, ada lagi 2 minggu untuk masuk 28 minggu, harap & berdoa sangat yang kedudukan uri di tempat yang betul. Dan satu lagi, harap jugak yang doctor tu salah tengok. Hehe..leh pulak macam tu kan? Yela..before ni dengan doctor lain semua cakap position uri saya dah ok, sebab tu terkejut jugak bila dia cakap macam tu.  Nak kata angkat benda berat tak jugak. Selama ni kalau tak pregnant pun, benda yang berat2 semua husband bawak. Saya tukang pegang  yang ringan2 je. Kalau sibuk mengemas rumah or alih kedudukan barang pun, memang dia yang tukang angkut semua benda.

Bagi yang nak tahu pasal Uri Rendah/ plasenta previa boleh baca di  babycentre

Ikutkan memang tak tahu doktor mana yang betul sebab masa detail scan memang nampak ok. Xpelah..masih ada peluang. Ikhtiar sekarang ni, doa, solat hajat, pujuk baby suruh tolak uri ke atas, & sujud lama time solat. Ada yang kata makan kacang bendi kalau ada masalah uri bawah. In sha Allah..dalam usaha. Semoga next check up semuanya normal. Amin..

6 comments:

  1. oh...kes lin pulak masa check up 30wks aritu, doc kata baby songsang (breech)...tp doc kata tggu 35wks tgk cmne position baby...risau jgk kalo baby tak pusing2 :( apa2 pun kita sama2 la banyakkan berdoa n mtk dipermudahkan smuanya... :)

    ReplyDelete
  2. semoga semuanya baik2 + dipermudahkan, imah.

    ReplyDelete
  3. Insyaallah semua akan okey n selamat..imah doa bnyk2 ye...

    ReplyDelete
  4. kawan ecah pon sama..masa 7 bulan uri ke bawah and lama jugak rasenye kedudukan mcm tu..tapi skang alhamdulillah uri die dh balik ke tempat yg sepatutnya..tengah menunggu hari je ni sbb die dh cukup 9 bulan...insya-allah xde pape tu...:)

    ReplyDelete
  5. masih ada masa lagi imah..insya Allah semuanya akan dipermudahkan.. Syaz pon semalam scan dekat klinik dr. cakap songsang..tapi baru 28 weeks..kita doa sama2 k =)

    ReplyDelete
  6. in sha Allah. doa banyak-banyak.

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen!