About Us

Monday, December 3, 2012

REVIEW: Bertandang Outfit 1 (Si Peach lemak Ketam)



Untuk baju bertandang yang ada isu tu, memang mula2 saya agak stress jugak. Yelah, asalnya kiteorang planning nak baju simple jer then dah pilihpun baju tu. Warna hiaju turquoise (later I review pasal baju tu k!)  tapi FIL suruh tukar sebab rasa tak sesuai dengan Encik Suami. Huhu…Masa tu ada lagi 3 bulan lebih nak kawen. So, masih ada masa nak cari. Memang kelam kabut jugakla. Sebab ingat nak tempah yang simple2 jer tapi time tu tailor pun sibuk duk ambik tempahan baju raya. So, saya harus cepat!

Mula-mula cari tailor dulu. Booking siap-siap cakap nak ambik baju tu before raya. Honestly, saya manalah tahu tailor mana nak gi tempah baju area shah alam ni. Sebab selalu beli baju yang dah siap. Ada baca dekat internet macam mahal pulak tempat yang di suggest tu. Saya tak nak. So, saya decide tempah baju dekat tailor yang saya selalu gi alter baju. Dekat jer dengan rumah sewa. Dekat sekyen 7 Shah Alam. Then, saya mulalah saya men “google” cari baju apa yang saya nak untuk bertandang. So, ni antara baju bertandang yang jadi pilihan hati saya…


baju Nikah Natasha Hudson..


 Baju nikah Fasha sandha ni...






Then, ada jugak beberapa dress yang saya suka untuk buat baju bertandang. tapi bila fikir2, saya nak baju yang simple then tak nak dress sebab dua2 baju saya dah dress, so saya decide buat baju kurung moden tapi kain kembang macam kain nikah Fasha Sandha or natasha hudson tu cuma saya nak ada butang banyak2 dekat lengan. So, saya bawak aje gambar tunjuk dekat tailor. Bila dia cakap dia boleh buat, saya tanyalah berapa meter kain kena beli. lepas tu terus gi cari kain dengan my hubby. Alhamdulillah jumpa walaupun susahnya nak cari warna peach lemak ketam macam FIL request. Huhu...

Then, terus hantar kain dekat tailor. Upah untuk buat baju tu sebenarnya RM 47 ringgit tapi bila ada lining jadi dua kali ganda ar caj. So, upahnya RM 94. Bagi saya murah. Campur harga kain semua kira 100 lebih je harga baju saya tu. tapi saya upah baju plain. Then, beadingnya saya jahit sendiri. Pasal DIY tu later on lah cerita. tak sempat nak bebel semua benda dekat sini. hehe....tapi sekarang ni tailor tu dah tutup kedai dia. pindah tempat lain. 

So, inilah baju bertandang saya tu. Baju upah, beading jahit sendiri....












Baju Encik suami kain memang pilih yang mahal sikit. harga kain aje RM 100 lebih tapi upah murah. Cuma Rm 60. Sampin dengan tengkolok tu kawan ayah mertua saya kasi pinjam. So, no caj lah. untuk tudung dengan veil pun saya DIY. 


P/s: Azam minggu ni nak settlekan semua review2 yang tertunggak. Maklumlah ni minggu last dekat shah alam. Minggu last nak menggunakan kuasa internet sepenuhnya. Dekat kulim nanti broadband slow sangat. Tak dapatla nak upload tempek gambor banyak2 cm sekarang. lagipun banyak benda yang nak di settlekan lepas ni. 

18 comments:

  1. huyoo..imah beading sendiri ek...cntik tu...murahlah..mmg murah...lat seksyen 7 kedai ape imah???

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. muncul dekat sini lagi..(mengomen je lebih..entry x nak update..hihi)..pandai suami imah posing..sesetengah pengantin lelaki x pandai nak posing..erm imah mmg serba boleh la plus berani mencuba..kagum giler syaz ngan imah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq syaz. Syaz lagi kreatif sesangat kot! tengok hasil DIY syaz pun imah kagum. tak sabar nk tengok time wedding nnti lak. hehe

      Delete
  3. cntik..mmg suka baju imah ygni.. hihihi..cm kina wat kann.. tqah bc semua entry hr ni..tp xlrt nk komen..xde mud..ni nk komen gk la.. tkt imah ckp xbc lak..hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baju express sbb FIl yg request nak warna ni. A'ah..saje tukar idea wat bunga fabric lak dekat baju =) . hehe...Tqah ni, macam kena paksa lak baca. cepatla update entri baru. nak baca!

      Delete
  4. fahimah, nama kedai kt sek 7 tu apa? area mana? nak try jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. awak sgt kreatif.. mmg bnyk bleh jimat. bestnye =) btw, salam perkenalan. hari ni br jmp blog awk.

    ReplyDelete
  6. Imah.murah nye awk tempah baju melayu..rm60 je.kat mane awk tempah ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. husband saya tempah dekat kelantan. tak pasti pulak dkt mana

      Delete
  7. salam kak..bole x nak tau kt mne akak tempah baju kt seksyen 7 shah alam tu..murah la..ok gk tu,,ape nme kedai or ade cntact number x?blh email sy?ridh.sya@gmail.com..terima kasih

    ReplyDelete
  8. salam kak...boleh x nak tau nama kedai akk tempah baju kt seksyen 7 shah alam tu..murah la..ingt nk tnye n tempah bju kahwin kt situ jugak..ade nme kedai or contact number x?boleh email sy ridh.sya@gmail.com..terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry..org tu dh pindah. x ambk dh temphn baju dkt seksyen 7

      Delete

Terima kasih sudi komen!