About Us

Saturday, December 29, 2012

Untuk bela kucing, kena kuat daya tahan emosi (T_T)


entah kenapa, hari ni saya teringat pada kucing-kucing peliharaaan saya & family dulu. Yang dah mati, yang hilang...dari berbelas ekor yang ada dekat rumah dulu, sekarang ni seekor pun dah tak ada. Yang hilang, entah ke mana perginya....rindu sangat pada kucing2 kami tu..huhu...



First kucing yang kami bela, namanya "awang". Kiteorang leh bela Awang ni sebab dia asyik nangis2 belakang rumah kami. Dah bagi makan pun, dia taknak jugak pergi. still duduk belakang rumah. Saya, adik & kakak yang time tu semuanya masih sekolah rendah, suka main2 dengan Awang. Mula2 mak saya marah sebab adik bongsu kiteorang baru umur 2 tahun lebih. Takut nanti dia lelah sbb kena bulu kucing. Tapi kiteorang main2 jugak dgn Awang tu. Lepas tu kiteorang decide nak sama2 jaga Awang tu. dia comel sangat. Ayah tak kisah sebab diapun suka kucing tapi mak macam tak berapa nak setuju time tu tapi lama2 dia pun suka dengan Awang. Semua orang sayangkan Awang. Kalau kiteorang balik sekolah, memang cari Awang dulu. Ayahpun bila balik kerjapun mesti tanya"mana awang? ".  Suka tengok telatah dia, gaya manja2 dia yang suka datang bergesel dengan kita. hari2 bagi dia makan ikan rebus. Mak & ayah siap beli ikan segar dekat pasar yang hanya untuk awang je. Awang membesar dengan sihat, sama macam kiteorang yang dah besar panjang dan sayapun dah masuk UiTM Arau time tu. lama sangat Awang jadi family kami sejak saya kecik sampailah saya dah jadi student dekat U. Waktu tu, saya tak pernah fikir akan kehilangan Awang, tak pernah fikir yang hayat kucing ni pendek, tak pernah fikir semua tu sampailah satu pagi tu akak sms bagitau saya yang Awang dah mati!!! Perasaan saya time tu Allah je tahu.  sedih sangat...saya menangis tersesak-esak. Bila orang tanyapun saya tak boleh nak jawab sebab air mata keluar tak henti2. saya sedih teramat sangat. Awang tu saya dah anggap macam family sendiri jugak walaupun dia cuma seekor kucing. Time tu kawan2 semua fikir yang saya nangis sebab orang mati tapi rupanya kucing. Ada yang ketawakan saya. Diaorang tak pernah rasa apa yang saya rasa! hanya orang yang bela kucing je tahu perasaan mereka bila kucing mereka mati.



Bila Awang mati, adik saya yang tengah bersiap nak pergi sekolah terus tak pergi sebab nangis dan sedih sangat. hampir seminggu satu family tak lalu makan. sedih...semuanya teringatkan awang. 10 tahun kami bela dia dan sekarang dia dah tak ada......


Lepastu....ada pulak jumpa kucing comel yang bulu dia sebiji sama macam Awang. Datang nangis2 belakang rumah kiteorang. Comel..tapi kucing betina. hehe..kiteorang ambik bela dia dan namakan dia "Ara". Ara bukan penganti Awang tapi dia banyak buat hidup kami happy semual lepas Awang mati.  Lepas tu ada pulak kucing lain datang beranak dekat belakang umah kiteorang. Tapi anak2 dia tak ada warna macam awang & Ara yang kelabu hitam tu. semuanya warna hitam putih dan hitam semua. Tapi muka dioarang cute2..sebab kesian, kiteornag jaga kucing2 tu semua. Bagi diorang makan sampai ada yang beranak pinak. Tapi antara semua kucing2 yang ada, selain Awang & Ara, kami paling suka dengan kucing yang namanya " Lanun". hehe..kelakar kan nama dia? lanun sebab dekat bahagian mata dia ada tompok hitam mcm lanun. hehe...Lanun ni manja sangat lepas tu sebab dia kucing jantan, dia besar & comel. geram tau tengok dia. Samela dgn Ara dll.


Ara & lanun adalah dalam 4 tahun dengan kami. Lepas tu Ara mati sebab terkena racun. Tak tahu dekat mana dia kena racun tu..huhu..tapi bukan dekat rumah kiteorang. dekat tempat lain. Cuma dia mati dekat rumah kiteorang. Dalam sakit tu, dia balik jugak ke rumah, sampai terjelepok depan pintu dalam keadaan yang tak bermaya. Kiteorang semua sedih gila...sebab lepas tu dia mati. Huhu....Awang pulak hilang masa kiteornag bawak diaornag semua pindah duduk dekat kedah. Time nilah dia hilang..tak tahulah pergi mana sebab mungkin dia tak biasa dengan kawasan kampung.


Macam tu jugak dengan kucing2 yang lain...ada yang mati kena langgar dengan kereta, yang hilang...Memang sedih sangat2...Tuhan jer tahu perasan kami. Dah tak terkira berapa banyak air mata saya turun sebab nagis bila diorang mati mati & hilang. Ayah tak bagi kami kurung kucing2 dalam sangkar. Biarkan diorang lepas bebas dekat luar rumah. Memang kadang2 takut diaorang hilang tapi biarlah dia ada kebebasan.

Sampai sekarang, saya masih ingatkan diorang semua. Banyak kenangan yang di simpan. Dari tak pernah gi klinik haiwan kiteorang selalu pergi bila kucing kiteorang sakit. Kenangan main dengan dia, mandikan dia, bagi dia makan, manjakan diorang dan macam2 lagi yang saya akan ingat sampai bila2.


Tapi, bila last kucing kami mati yang nama dia "ketot". Ayah jadi sedih sangat2 then dia cakap dia tak sanggup nak rasa sedih lagi bila kucing yang dia bela mati. Since lepas tu, ayah taknak bela kucing lagi. Tapi kalau ada yang datang, kiteorang bagi je makan, cuma taknak bela dah. sebb sedih yang yang kita tanggung tu memang banyak..bukan sikit. Sebab tu, bila nak bela kucing kena kuat daya tahan emosi. huhu...




20 comments:

  1. 10 tahun, walaupun seekor kucing.. memang akan terasa.

    ReplyDelete
  2. lamanya jaga awang..saya pon ada kucing dulu..nama dia nana..tapi hilang masa kitorang pegi johor...maybe dia dah lama x naik keta bila keluar keta terus dia lari..carik2 x jumpa..memg sedih sgt..sbelum ni selalu bwk dia naik keta dari kedah ke melaka..bila pindah melaka dia jarang nek keta...then bila bwk nek smula dia jd x tentu arah..hmm..memg rindu sgt ngan dia...skrg nak bela kucing mak pula x bg sbb x da sapa nak jg..:(

    ReplyDelete
  3. Mmg cmtu awak..ble kte kehilangan ank bulus prasaan sedih tu tk dpt nk hilgkn..
    Cik iela khlgn ank bulus 5 hekor dlm mse 6bulan..

    Skrg ni msih lg mmbela kucig2..bermula dgn seekor hngga skrg nie 7ekor..
    Tp Cik iela blaja dr pgalaman..bg dorg mknana ygterbaik,,rwatn stiap 3bulan kt vet dan takkn dpt keluar rumah bg mgelakkn kne langgar...

    Utk ank2 bulus kebebasan utk mereka sgt bhrga sbb Cik iela syg sgt kt dorg..sbb tu tpksa pjamkn mata utk tk nk bg dorg keluar...Cme ada masa2nyer Cik iela bwk dorg keluar jln2 kt dpn uma..

    Cik iela fhm ape yg awak ase..

    ReplyDelete
  4. amat melukakan hati bila kucing hikang atau mati.tapi ajar kita sifat redha.yg penting kita sudah buat terbaik mgkin masa binatang itu bersama kitat tidak menyakitinya.dan menyayanginya spt famili sndiri

    ReplyDelete
  5. betul...pagi ni saya kehilangan kucing yg amat saya saying, Ah Meng...dari malam tdi saya menunggu sehingga kepagi ni tak jugak dia pulang> airmata x terkira rasanye. lebih kurang 18 ekor sume nya. hilang tanpa dikesan> mulai hari ini say takan bela sebab emosi saya tak kuat . disebabkan kehilangan ah meng ari ni, saya tak mampu nak wat satu kerja rumah pun termasuk makan.

    ReplyDelete
  6. sedihnya baca entry ni.memang betul hanya org yg bela kucing je yg faham perasaan bila kucing kita hilang atau mati atau sakit.

    ReplyDelete
  7. Hmm, sy pun ade bela kucing.. Tp slalunye sy bela xsmpai dua bulan dha mati, sy dha cuba bela betul2.. Jage kesihatan dr segi mknn/tempat tgal/emosi, tp dorg ttp xleh hidup lame... Ade org kate allah xizinkan sy bela kucing, ade org kate plk sy kne sumpahan (bila sy sentuh kucing tu, kucing tu akn mati dlm mse 2bulan).. Apepuan, smue kucing2 yg sy bela.. Wlupun xsmpai 2bulan, sy sedih sgt2.. Sy agk fhm perasaan awk...

    ReplyDelete
  8. Sy pun cintakan kucing sgt2..susah hati bila.dorang sakit2 inikan pula matii...dh tlalu byk airmata mengalir sb sedih kehilangan dorang..YaAllah..tabahkan hatiku

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Moga bertemu dgn kucing2 kesayangan kita di syurga ALLAH nanti...Aminn...?

    ReplyDelete
  11. Saya baru kehilangan kucing chiko,masyaAllah, sedih nya Allah saja yg tau. Terbayang gelagat chiko tunggu sy depan pintu rumah tiap ptg tunggu sy balik dr keje. Temankan saya ms sidai baju awal pagi,sy suka peluk n gosok bdn chiko. Bila dia mati,jam 1 pagi, 13 September 2015, Allah, x tertahan, menangis sy. X tau berapa la sy brtahan mcm ni. Sedih sgt2. Nk tdo pun susah. Balik keje mesti nangis. Tgk rumah n bekas makanan chiko, mcm nk meraung rasanya. Sedihnya Ya Allah!

    ReplyDelete
  12. Saya ada juga kucing bernama chichi. Jumpa masa kat tempat krja ayah. Tak tau siapa pnya, masa tu masih kecik. Bulus gebu ekor sprti tupai sntiasa meremang bulu nya. 1 hari dia ternampak kucing betina, dia terus kejar si betina,. Saya rasa tak sedap hati sbb chichi saya kucing bandar tak biasa tempat kampung. Lagipun kucing sy tak pernah pergi jauh tp disebabkan "chichi" ternampak si betina. Saya kluar pergi ambil "chichi" belum sempat apa2 "chichi" terlanggar kereta. Betul2 di depan mata saya. Ya Allah, jantung saya terhenti bila nmpk si manja berbaring tengah jalan. Hanya Allah yg tahu bagaimana perasaan kita. Saya nangis rasa bersedih sgt2. Kenangan dia bersama family sy tak dilupakan smpai bila2. Bila saya bangun teringat tentang dia. "chichi" selalu tido tepi saya, tngu org sudah mandi, masa mkn dia suka lmpat atas paha, bila bekas makanan dia hbis dia kn bgtau, nk msuk rumah dia pun bgtau, masa saya nk msuk tdo dia kan ikut, makan pun sruh org temankan, ayah mak blik krja dia kn tngu depan pintu atau kn berdiri tepi tingkap. Smpai skrg sy rndu kn "chichi" ternampak pasir, bekas makanan, bekas cakar, bulu dia perasaan sy makin sedih trsa nk nangis kuat2. Dia mati 20/9/15 pkul4 ptg.. Betapa sedih nya, Ya Allah!!

    ReplyDelete
  13. Assalam.. semasa menaip comment ni kucing sya bru je menghadap penciptaNya semalam.. pelbagai research sya buat untuk pastikan punca kematian "pop" berat xturun selera makan masih biasa.. tp tiba tiba pergi selamanya.. setiap vaccination dan vitamins dipastikan di beri juga penjagaan grooming.. tp ntah di mana silapnya.. sangat menyakitkan dan sedih melihat si comel kesayangan pergi meninggalkan. Skrang sya cuba belajar untuk redha.. tp ini kali kedua terjadidalam masa 2 bulan sebelum "puteri" pergi dulu.. kedua duanya yg paling rapat dengan sya.. gelagat perangai dan telatah sya sudah serasi dan memahami.. ya Allah kuatka la diri ini.. kedua duanya pergi sewaktu sya tiada disisi mereka.. adakah mereka xmau sya kelihatan sedih..

    ReplyDelete
  14. Tak sangka post ni banyak jugak yang komen. Semoga kita semua tabah & sabar dengan kehilangan ni. Org yg sygkn kucing jer tahu rasa mcm mna. Smga kita dpt jumpa diorg balik dkt akhirat sana. Amin..

    ReplyDelete
  15. Sedih kucing syg mati 22 kene makan biawak geram!xlps kesian lepas mmg riso last2jd gk..ari2 post gambr dorg kt ig dan wechat smlm ade arini dah tiada..bru hidup 3bulan tp sygnyer mcm bertaun..sedihh.:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah..sedihnya. semoga awk kuat k

      Delete
  16. kucing saya yg saya bela since kecik since dia lahir baru je mati pagi tadi....9 tahun suka duka bersama,,,nangis sampai da bengkak da mata.rasa x sggp da nak bela kucing lagi:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samala kita. Tak sanggup nak bela sbb tak mampu nak tahan sedih lagi. kena kuat daya tahan emosi bila bela kucing ni. Huhu..sy faham apa awk rasa.

      Delete
  17. Sy pun baru jer hilang kucing ksyangan sy..dia lah buah hati sy..kucing parsi warna kelabu yg sy beli ketika umurnya baru sbulan..sy namakan didi.didi sgt manja dan suka ikut sy kemana shj sy bjln..dia mcm bodyguard sy..tp bila sy bawa g kcg..sbb nk raya kt sana..sy khilaf kjap sbb biarkan dia bermain kt luar rmh..lps buka puasa tuu batu prasan dia dah hilang...sampai mlm sy cuba cari sambil xhenti2 panggil nama didi..tp xda pun bayang didi...sy sgt2 sedih..airmata xpayah ckp laa..sy sungguh menyesal biarkan dia main kt luar...mata dah kembang dah sbb asyik menangis ingatkan didi...bila balik rmh..lagi laa runtun hati sy...Ya Allah ..pilu nya hati ini..jika didi dah jumpa tuan yg baru..harap tuan itu menjaga nya lebih baik dr sy..jika dia sudah tiada..sy berdoa agar dia mendoakan sy di akhirat nanti dan menunggu sy d sana..terimakasih ya Allah sebab meminjamkan seekor kucing yg begitu membahagiakan sy sepanjang sy menjaganya..sy redha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hopefully kucing awk jumpa balik. Kucing saya hilang 4 hari lepas tu dia balik semula. Banyak2 kan berdoa k

      Delete

Terima kasih sudi komen!