About Us

Thursday, December 20, 2012

Setelah 2 minggu berhijrah...


Diam tak diam rupanya dah dekat 2 minggu saya berhijrah ke kulim. Alhamdulillah..saya dapat sesuaikan diri dengan keadaan dekat sini. Saya suka sgt tempat baru saya ni!

Mula2 balik sini, saya banyak habiskan masa dengan mengemas barang2 saya yang di bawa dari shah alam. Barang saya masya-Allah, banyak giler. berkali-kali bawak balik pun tetap penuh jugak keta sampai kan encik suami bebel cakap napelah barang perempaun ni banyak sgt? dia yang duduk umah bujang pun sikit aje barang. Yolah..yolah..perempuankan suka membeli. baju aje dah ber beg-beg kan. Time ni baru rasa banyak nyer pembaziran yang saya dah buat. Terus bertekad xmau beli baju banyak2 lagi. sebab banyak yang beli lepas tu xleh pakai dah. xmuat la, kecik la.....Insaf! huhuhu....

Barang rumah, untuk bulan ni...ini yang ditambah...Alhamdulillah..almost complete rumah kecil kami. Bunga atas meja tu ex officemate bagi. Buat hiasan...




Kiteorang beli almari buku ni sebab dah berlambak sgt buku2 saya tersusun dalam kotak. Tu belum campur dengan buku2 dan novel dekat umah mak & ayah dekat kampung dan novel2 yang dipinjam sedara. Huhu....

Then, beli meja makan comel ni. Oklah untuk rumah kecik kami. Mula2 ingat nak ambik yang 6 kerusi tapi terbekenan yang 4 kerusi ni. Saya minat meja makan dari  kayu  =)

Sekarang ni, dah bermula rutin baru dalam hidup saya. Kalau dulu masih rasa hidup macam orang bujang even dah kawen pun sekarang tak lagi. kalau dulu hanya fikirkan hal diri sendiri sekarang kena pikir hal si dia jugak. Banyak benda yang dah xsama macam dulu.

Kerja dekat office baru so far ok. best sebab pergi dan balik keja lansung tak jamed. sebab saya keja area seberang perai kan. If dekat pulau dah tentu2 la jamed! Saya siap boleh prepare breakfast lagi dekat umah. Lepas tu sidai kain baju dekat luar. Lepas  breakfast baru saya  gi keja. Tak sampai setengah jam pun dari rumah. Then, balik keja pun lansung tak rasa penat gila macam dulu. traffic lancar kan...hehe. Lalu highway je. Bayar tol utk traffic yg lancar lagi better dari bayar tol untuk jamed kan? hehe. sampai rumah awal then leh masak cepat untuk makan malam. boleh santai2 tengok tv lagi..hehe.

Makan tengahari dekat office pun super duper murah! dah 4 hari saya makan dekat restoran dekat tempat keja xpernah lebih dari RM 4.50! murah kan? makan ikan kembung bakar saiz besar dengan sayur terung 2 potong besar baru RM 4.50. Makan ayam goeng berempah dengan sayur tauhu telur baru RM 4. kalau setakat makan nasi dengan gulai daging baru RM 3. oh...sangat murah kedai tu! sedap pun sedap!

Sejak 2 minggu hidup bersama saya rasa banyak yang jimat dalam kewangan. Kira duit yang ada dalam dompet tu lama jugak la nak luak atau nak gi mesin atm untuk cucuk duit. Ini perkara ketara yang saya dapat detect sepanjang 2 minggu ni. Jimat belanja...

Lain2 hal macam  keja rumah Alhamdulillah..bersyukur sangat sebb dapat suami yang sangat rajin. Kiteorang uruskan hal rumah sama2. Yang best, saya tak pernah sekalipun suruh dia buat kerja tapi dia yang rela hati nak buat. Maybe sebab selama nipun dia dah selalu buat sendiri then memang dah rajin dan kemas dari kecik2 kot so, memang saya rasa senang banyak sangat. Ini titik keserasian yang paling bagus untuk rumah tangga kami. Kami serasi dalam tak suka rumah bersepah-sepah dan kotor. suami pulak rajin menolong bukan hanya tahu duduk goyang kaki. Alhamdulillah....

Pasal kerja dekt tempat baru saya masih try sesuaikan diri. kerja memang banyak giler sbb company ni banyak wat private project so semua benda nak cepat. deadline dia lagi singkat dari tempat lama saya. beza memang banyakla compare dengan keja dekat kelana jaya dulu tapi for me, satu bonus. Banyak benda yang saya leh belajar & cari pengalaman. Officemate banyak melayu tapi engineer saya aje yang melayu. Lagi 3 orang chinese tapi Alhamdulillah..diaorang ok. Muda2 lagi then tak lokek ilmu. Saya masih try sesuaikan diri. hope saya leh stay lama dekat sini. Hope so lah..hehe

Kulim memnag bandar kecil tapi bukanlah kecil sangat. Dalam pembangunan dan banyak kemudahan yang ada dekat sini. shoppung mall yang ada giant, panggung wayang dengan The store tu depan perumahan saya je. Then Tesco pun xjauh dari rumah. Xlama lagi ada mydin hypermarket pulak.  Benda2 lain pun banyak ada. Yang best, sini tak crowded, jauh dari kesibukan dan suasana bising kota. Rumah saya atas bukit. buka pintu nampak pemandangan hijau dekat depan. Nyaman je..tenang...suka duduk sini tapi tak tahulah kalau2 nanti saya akan balik ke kl or selangor semula. Risau gak if husband saya dapat keja dekat sana. maklumlah, dia skrg kan calon simpanan dgn company GLC. Tapi harap2 kalau dia dapatpun biarlah area penang. Rasa dh malas nak pindah2 lagi..huhu

Ok..tu je nak cerita. Ada masa saya menulis lagi dekat sini.

Tq for reading!

20 comments:

  1. Bnyknyer buku n novel2 imah...mcm library dah..hehehe..penang mmg murah kan makan2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kulim murah. Penang ikut kawasan tapi still murah dari KL. hehe

      Delete
  2. Comel rumah die..bestnye makan murah.. jeles2... nak balik dok kdh gak..tp br plan nk beli umh kt cni..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqah duduk sana, keja dkt sana better beli rumah dkt sana jugak. hehe..ala, kampung dkt kedah kan. boleh balik selalu.hehe

      Delete
  3. pinjam novel imah :P heheheheh...uma ika pon dalam proses kemas ngemas ag!!!letih gila!!

    ReplyDelete
  4. salam..

    Welcome to da kulim. Sy org Kulim tp stay kat Penang sbb keje kat sini kan. Parents masih kat Kulim. Selamat berkenalan...

    Sy da follow blog awk...

    http://cheritera3march.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai awak! wah dah dekat la kita. saya keja dekat penang tapi duduk di kulim

      Delete
    2. nanti leh la keep in touch slalu....selalu gak sy balik kulim ha.. *peace*

      Delete
    3. Boleh2...awak leh jadi kawan baru saya dkt sini!hehe

      Delete
  5. tu lah kan. nana pun banyak baju2. beli, simpan je. lepas tu lupa nak pakai. bila nak pakai dah tak muat. membazir je. last2 bagi kat anak yatim ngan anak murid emak. rugi rugi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. same2!!! tapi imah bnyak bg dekat adik & kakak. huhu

      Delete
  6. Syiok nye dok kt kulim..dl adik sy study kt kulim..sana makanan murah2 kn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia study dekat poli kulim ke? a'ah..murah

      Delete
  7. imah..suka tgk rak buku tu...banyaknya buku!

    ReplyDelete
    Replies
    1. maila melawat imah dkt sini. hehe..

      Delete
  8. kulim memang best..
    rumah akak dekat dengan area kolej mara x?
    btw, dh lame jd silent reader..
    hi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kolej mara dekat mana ya? umah akak depan Giant kulim. hehe

      Delete
  9. cantik meja makan tu,saya suka style yg simple2 mcm ni

    ReplyDelete
  10. rase best lak bace life awk yg baru lpas kahwin ne..anyway semoga perkahwinan awk kekal ke akhir hayat ye..=)

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen!