Sayang Kamu !!!

Tuesday, July 17, 2012

Tutorial Bunga Crepe Comel


Baru nak update tutorial buat bunga crepe comel ni. Boleh jugak panggil bunga tisu tapi sebab tak nak confusekan diri dengan DIY bunga tisu yang saya pernah buat dekat SINI, saya namakan aje bunga crepe comel. Hehehe...saya pernah cerita pasal progress buat bunga crepe comel ni dekat entri INI dulu.

Nilah bunga crepe yang saya buat tu! Ada macam2 warna

Pasal buat tutorial sendiri memang saya tak pandai. Tapi korang boleh tengok gambar tutorial yang saya ambik dekat blog Ruffled ni. Memang saya belajar buat bunga ni dari sini jer.



Nak buat bunga ni just potong je kertas crepe tu jadi bentuk bulat ikut saiz yang kita nak. Susun la dalam 8 hingga 10 keping kertas tu. Dekat bahagian tengah tu boleh jahit je dengan benang macam yang tutorial ni buat. Mula2 saya buat macam tu, tapi bila dah banyak sangat nak kena jahit, saya malas. Terus guna stapler je bahagian tengah tu. Tapi ok jer hasilnya. Tak nampak sangatpun macam stapler. Huhuhu...Then, bentukkan je jadi macam kelopak bunga setiap sekeping kertas (macam dalam gambar buat). Dah siap!

Saya minat sangat dengan bunga ni lepas tengok hiasan hantran yang gunakan bunga ni sebagai hiasan. Cantik kan? Tapi saya tak guna bunga ni buat hantaran. Buat hiasan benda lain.Hehehe...


Selamat Mencuba!

P/s: Ada 1 lagi jenis bunga yang saya dah pandai buat sekarang. Nanti saya update entri pasal bunga tu pulak.

15 comments:

  1. Bila murah, tapi hasilnya cantik. Perssaannnnnn, mestilah berbaloiii!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2..selagi boleh berjimat mmg nak berjimat. cut cost mana yang tak penting

      Delete
  2. ramai pulak buat bunga creepe... cayok..cayok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di kalangan b2b mmg benda ni femes betul.hehehe

      Delete
  3. cantik la..nnti nk kawen boleh gak wat sendiri..hihi

    ReplyDelete
  4. wow..hntrn tu otomatik nmpak mcm mhl kan.. hehe bleh save bajet ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah...dia pandai buat gabungan warna kasi cantik & nampak mahal kan

      Delete
  5. kte pon ingt nk buat bunga telur crepe utk bertandang ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat jangan tak buat. imah bunga telur mak sedara imha tlg buatkan tapi dari kertas crepe jugak

      Delete
  6. haaa jimat dan sng kan imah.. aku dulu sume mnde wat dari mnde2 yg murah je.. bunga telor letak kat pelamin belah aku n utk bwk mase bertandang sume pkai bunga tisu/crepe ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2..murah tapi cantik. berbaloi baloi kan?hehehe

      Delete
  7. Replies
    1. Hehehe...mcm sesuai jer bg nama bunga crepe comel tu kan.

      Delete
  8. CANTIK NYER DEAR...BOLEH TAK KASI SIS LINK BLOG RUFFLED TU? SIS NAK TENGOK AR...:)

    ReplyDelete
  9. kertas crepe 2 kertas mcm mn?

    ReplyDelete

Blog Menjaring Impian ini wujud sebagai blog personal saya. Saya menulis tentang hidup saya, pandangan saya, apa yang saya lalui dan alami. Mungkin blog ini boleh menjadi kenangan buat saya tentang apa yang saya alami sepanjang menjalani kehidupan. Mungkin juga sebuah catatan untuk anak cucu saya kelak. Terima kasih kerana berkunjung dan ingin memeberi komen di sini. Bahasa jiwa bangsa. Bahasa juga mencerminkan siapa kita di mata umum. Boleh komen dan kritik.. Walau bagaimana pun bentuk teguran dan kritikan, diharap dapat menjaga sensitiviti orang sekeliling dan orang lain bila anda berada di blog kerdil ini. Thank you. Peace =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...