About Us

Tuesday, November 27, 2012

Our Home Sweet Home: Setelah 3 bulan.......


Ingat tak sebelum ni saya pernah cerita masa mula2 saya masuk rumah sewa kami cuma ada sebuah meja & sebiji Tv saiz 14 inci. Boleh dikatakan kosong. kalau cakap pun leh dengar suara bergema. Haha... Maybe sebab rumah ni husband sewa sebagai persediaan masa kami kawen nanti & untuk dia duduk time dia kena transfer 6 bulan keja dekat kulim, so rumah mmg xada apa. Kiteorang sewa rumah teres 3 bilik dekat sana.

Bulan yang pertama lepas kawen, kami masih lagi belum dapat decide nak duduk mana. Shah alam or Kulim? Lagipun dengan status colon simpanan encik suami dengan syarikat GLC lagilah kami xleh nak decide. kejap2 rasa cm nak duduk selangor, kejap2 rasa nak duduk kulim tapi ikutkan suami dia lagi sukaaaaa.......duduk Kulim. Kalau si isteri lagi la suka cuma time tu takut xdapat keja je. hehe...

So, bulan pertama kawen kami hanya beli barang2 dapur & sikit2 barang asas untuk rumah aje. Beli periuk & kuali ( sbb hadiah kawen xdapat kuali & periuk besar), beli tempat pengering pinggan, beli bakul sampah, baldi, mop, besen, papan pemotong, pisau, tong gas, dapur gas, tempat letak barang2 dapur yang kering dan lain2 yang kecil2. Beli jugak benda2 untuk cuci rumah dan bahan2 kering untuk masak. Mula2 beli yang kecik2 sebab rasa senang sikit nak di angkut if nak pindah duduk selangor. Sekecik-kecik barang pun bila dicampur-campur beratus jugak habisnya. Huhuhu...Time ni bila balik kulim kiteorang gi beli barang basah dekat pasar then saya terus masak sebab tak ada peti ais kan. Baju pun hari2 cuci tangan. Tapi saya weekend aje baru ambik alih keja tu...hehe.

Bulan yang kedua, lepas saya asyik emo2 tak nak PJJ lagi then kiteorang decide sama2 nak duduk kulim & lupakan aje soal calon simpanan dia yg tak dipanggil panggil tu. Anggap aje tak ada rezeki untuk kami. Letih nak menunggu benda yang tak pasti ni. Sob..sob... So time ni barulah kiteorang plan beli barang2 lain. Tupun lepas saya dah dapat kerja dekat penang. First beli langsir untuk rumah dulu. Rumah tu macam xad orang duduk je sebelum ni sebab besi nak sangkut langsir pun tak ada. So, railing besi tupun kiteorang kena beli jugak. Encik suami beli then pasang sendiri. Time ni usaha balik kampung pinjam mesin drill tu dekat ayah saya. Mujur kampung dekat. Langsir saya beli yang dah siap berjahit dekat nagoya. Beli untuk ruang tamu, bilik tidur utama & pintu. Then, beli barang yang besar2 macam peti ais, mesin basuh, kabinet dapur, penyidai baju  untuk luar rumah& rak pinggan . 2 barang elektrik & 3 perabot rumah. So, time ni saya paling lega & suka hati sebab dah complete dan part dapur rumah. hehe...

langsir yang saya main pilih aje asalkan tingkap ni bertutup udahlah. hehe...warna tema memang ke laut sbb tak fikir lagi pasal deko rumah yang penting complete kan barang rumah dulu

Peti ais 2 pintu jenama panasonic. Barang dalam ni kejap je habis sebab kami sama2 kuat makan 

Mesin basuh yang cepat & pantas pencuciannya!

Kena beli sendiri kabinet untuk dapur gas NI sebab umah sewa ni tak ada kabinet dapur. huhu...

penyidai kain di luar rumah. Si isteri gagah nak beli penyidai kain yang besar then leh sangkut baju banyak2 padahal penghuni rumah ni 2 orang jer. tak pe..for long term kn. Puas hati sebab banyak space untuk sidai & sangkut baju.hehe..

Meja serba guna. Tempat letak barang  & preparation bahan nak masak

Rak pinggan. Pinggan mangkuk putih yang saya guna ni adalah pinggan hantaran time tunang hari tu tau. hehe..berbaloi beli pinggan & mangkuk ni wat hantaran sbb leh guna balik lepas kawen.

Barang elektrik & perkakas dapur memang dah complete sebab banyak yang saya dah ada time bujang & dapat sebagai hadiah kawen hari tu.

My simple & small kitchen. Alhamdulillah...dah complete pun =)

Bulan Yang Ketiga, barulah kami dapat beli Tv. Itupun sebab saya tak puas tengok tv kecik. Tak nampak & asyik berebut dengan encik suami cakap kepala dia besar sgt selalu halang saya dari nampak tv. haha... Tapi kami xlah beli tv yang harga ribu riban tu..survey2 dapat harga promosi  yang affordable, so grab aje yang saiz 32 inci (samsung). Then beli pulak rak tv sementara yang kecik & murah dekat giant. Disebabkan pakai tv LED, kalau pakai internal antenna biasa gambar xcantik. So, trylah beli antenna HD jenama giant. Nak pakai outdoor nyer antenna susah pulak sbb umah sewa jer pun. Lagipun dekat depan rumah  dah ada extended bumbung untuk porch keta. tak tahu nak sangkut antenna dekat mana. Mahal sikit HD nyer antenna ni (RM 50) tapi berbaloi sbb gambar dekat tv lebih cantik dari dulu la tapi TV 2 je yang x clear sgt. nak pakai astro, husband xbagi. membazir katanya. Saya ikutkan aje kata ketua belanjawan family ni. Best dah bila ada Tv ni sbb sama2 leh layan movie =)

Tv baru & antenna baru ( dekat atas rak buku yg warna hitam tu antenna nya. Cute kan rupanya? ). Meja  untuk tv yang kecik ja tak nampak la pulak.

Then, di sebabkan lantai depan bilik air cepat basah then saya beberapa kali nak tergelincir belilah floor mat dekat Giant. Time promosi. satu plastik yang ada 4 floor mat tu harga Rm 13.99, so saya beli 4. main tampal2 dekat depan bilik air. Lega sbb dah tak licin dah =) .


Floor mat ni buat lantai tak licin lagi!

lepas tu husband cakap nak beli rak kasut bertutup letak dekat depan pintu rumah tapi buat sementara beli jer dulu rak kasut comel ni dulu. Selipar letak atas lantai aje.

comel aje rak kasutnya. Tunggu si isteri bawak balik kasut dari shah alam nanti. Confirm tak cukup space! hehe..


3 bulan ni memang rumah kiteorang belum complete sepenuhnya lagi tapi kira barang2 penting tu semua dah ada. Barang dekat bilik pun ada yang tak complete lagi. Pakai yang mana ada time bujang aje. Sofa dengan meja makan pun kemudian2 ni lah beli.  Sekarang dekat ruang tamu ada 2 biji bantal besar je buat lepak2 tengok Tv. (bantal nikah hari tu) Nak beli semua sekaligus memang banyak duit pakai. Beli yang sikit2 ni pun duit keluar macam air tapi bersyukur sangat sebab kiteorang dapat beli barang2  ni cash.

Duit untuk beli barang rumah & honeymoon memang kami simpan asing dari duit preparation kawen. Benda2 lain sikit2 ar beli lepas ni. Step by step ikut mana yang paling penting. Duduk jauh ni (PJJ) lagila banyak duit nak pakai. Duit duk ulang alik shah alam-Kulim & duit untuk benda2 lain pun kena spend jugak. Belanjawan kena bahagi 2 pihak sbb duduk asing2. Siapa yang pjj  tentu faham. Rasa kalau duduk sekali lagi banyak jimat. Kena banyak lagi kumpul duit & berjimat cermat untuk  completekan barang rumah & usaha untuk beli rumah sendiri. Oh duit2...di mana kau duit......





14 comments:

  1. rsnye tv kita sm..tqah beli kt giant skali internal area..mslh skrg umah tqah mmg xde line tv..nk xnak astro or unifi..msh menunggu giliran untuk unifi..huhu.. pastu periuk nasik ngan kettle pon sama.. haha..yang lain tak sama.. tqah spend byk gak untuk brg2 rumah..mostly da complete..sofa beli kat carrefour ritu..399 untuk 3 seaters dpt 1 bench..try g tgk carrefour kt penang.. kalau nk beli kt kl kang jauh sgt lak..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqah, pakailah unifi. unifi lg best. imah nak pakai unifi tiang telefon pun xnampak ada dekat umah.haha..so layan jelah tv biasa tapi ok lh sbb terang gambarnyer. hehe..tersama lh pulak. murahnya sofa! nanti lehlah tengok sbb dekat penang pun ada carefour jgk. Imah ingat lepas ni nak beli meja makan pulak. hehe

      Delete
    2. kat rumah tqah tak de line tv langsung..pakai internal area tu xdetect..da beli yang giant rm 50 tuh gak.. dok tunggu port unifi kosong br dpt pasang..skrg tv wt tgk movie je.. kalau x sunyi je rumah..internet berebut dekat tab.. meja makan beli kt kedai biase..tqah ritu beli kt ikea.. murah sebab yang display set..balik kene tonyoh sikit br nmpk baru..

      Delete
    3. Tula..skrg ni sbb org banyak pakai astro sbb tu signal tv biasa pun payah nak dapat. ada org cakap klu tempt kita banyak org pakai astro, line tv mmg xclear tapi mujur dkt tmpt imh ok even ramai gak pakai astro. sabar tqah..nnti lehlah tengok tv & layan tenet laju2 dgn unifi! hehe..tu ar. dekat kulim cari kedai biasa je kot untuk beli perabot.hehe

      Delete
  2. imah..mesin basuh kita samalah....tempat dapur tu sma ngan mak cik mah...cantik n suka...hehehhebestnyer..makin hari makin bnyak brang..sikit2 lame2 bnyaklah kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..same lak. toshiba kan? A'ah...ni untuk 3 bulan. lepas ni tmbah lagi ar sikit2.hehe

      Delete
  3. wah, oklaa tu kan.. atlist barang-barang asas dah ada kan :D

    ReplyDelete
  4. seronoknya!
    btul ckp mama,ni la yg manisnya ble suami istri step by step mbina mahligai...cehwah...
    sy even blum kawen tp kami msg2 slow2 beli brg...kan...mcm ni bru rasa mghargai semenya...
    hpy 4 u dear

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas kawen, time shopping barang rumah ni mmg best tau! sama2 usaha nak complete & jaga rumah bg kemas & bersih. hehe...tq2. tak sabar nk tengok ur wedding nnti tau!

      Delete
  5. best kan beli macam2 untuk rumah sendiri..hihihi.. :)

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah...semoga berbahgia bersama suami...akak dulu pun masa baru2 kawin pun berkira2 jugak nk beli kelengkapan rumah..sbb duduk pun rumah sewa..sebaiknya buat simpanan utk beli / bina rumah sendiri..nanti boleh decorate sepenuh hati...Alhamdulillah akak dan suami berjaya bina rumah sendiri tanpa loan pd tahun ke 7 perkawinan hasil perancangan dan jimat cermat kami berdua..

    ReplyDelete
  7. kalau nak beli penapis air harga dari kilang boleh lah hubungi saya,call/wasap 017 6052 700
    harga termurah terus dari kilang.saya juga ada jual rak2 besi serbaguna stock terus dari kilang

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen!